Намирането на новия ви дом може да бъде дълъг и процес, който отнема много усилия. Ето защо е важно да сте подготвени за това, което ви предстои. В днешно време търсенето започва онлайн. Там обаче освен страхотни оферти, може да се попадне на доста фалшиви обяви, които само ще ви загубят времето. За да разберете кои са белезите, по които можете да разпознаете фалшивата имотна обява, прочетете нашата статия.

На какво да обърнете внимание при търсенето на нов дом?

Обикновено причина за появата на множество нереални оферти в интернет пространството е засиления интерес от страна на купувачи и наематели. Целта на този тип подход е обявата да послужи като „кукичка“, която да привлече вниманието на потребителите, а некоректните агенции и брокери да наберат собствена база данни от потребители. Освен това по този начин мнимите агенти се запознават с типа имоти, които се търсят.

Ето как се случва „закачането“. Разглеждате онлайн какво се предлага на пазара. харесвате си жилище и се обаждате на посочения телефон. Оттам обикновено не вдига никой, но в редките случаи, когато това се случи, най-често ви казват, че офертата вече не е актуална. След което започват да ви предлагат други предложения, като по този начин се опитват да ви направят техен клиент.

Докато разговаряте с човека по телефона, той се запознава с вашите основни изисквания към жилището, което търсите – каква е желаната локация, каква очаквате да бъде цената и други. Така некоректните брокери се сдобиват с информация и ваш контакт, който могат да използват при излизането на подходяща оферта. За да избегнете вероятността от попадането в подобна ситуация, вижте кои са основните белези, по които можете да познаете фалшивата обява за покупка/наем на жилище.

Ниска цена, неотговаряща на пазара

Сигурен знак, че сте попаднали на нереална обява е прекалено ниската цена. Добре е да знаете, че особено в период на бум, когато търсенето е голямо, а цените на имотите растат непрекъснато, няма как да откриете имот на цена далеч от пазарните.

Това е един от най-често използваните похвати на недобросъвестните агенти, тъй като ниската цената бързо привлича множество кандидати за имота. Ето защо ако попаднете на подобно предложение, то веднага трябва да се усъмните и да се замислите доколко е възможна тази цена в текущите пазарни условия.

За най-сигурно направете бърза справка за цените на имотите в конкретния район, за да сравните. Отразете обаче и други характеристики, които също оказват влияние на цената като площ, вид строителство, етаж и т.н.

В много от случаите обаче купувачи и наематели по-скоро смятат, че купувачи и наемодатели са поставили прекалено високи цени на имотите, неотговарящи на това, което предлагат. За да не попадате в тази клопка, то преди да се впуснете в търсене най-напред проучете диапазона, в който се движат цените на жилищата в различните райони.

Снимки като от списание

Друг подход на некоректните агенти е използването на нереални снимки. Ако снимките към обявата ви изглеждат като от списание, то със сигурност те не са на жилището, което се предлага. Обикновено тези изображения целят не толкова да представят вида на имота, колкото да привлекат вниманието на потребителите.

Обикновено тези фотографии се избират с една единствена цел – да привлекат вниманието на потребителите. Затова не се водете само по красивите снимки, тъй като можете да се окажете подведени, а при огледа на място да се разочаровате.

Ново оборудване и дизайнерско обзавеждане

В случай че попаднете на обява, в която е описано, че оборудването е изцяло ново, а обзавеждането е дизайнерско, а в същото време цената е достъпна, то най-вероятно описанието не отговаря на истината. Не позволявайте да бъдете подведени от луксозни мебели и електроуреди от най-висок клас, с които може да разполагате срещу съмнително скромен наем.

По време на търсенето ви онлайн е възможно да попаднете и на няколко обяви за имоти, придружени с един и същи снимков материал. Това е още един знак, на който трябва да обърнете внимание и за в бъдеще да бъдете още по-внимателни по време на селектирането на оферти онлайн.

Липса на снимков материал

Освен фалшиви снимки, пълната липса на снимков материал също трябва да ви накара да се усъмните в истинността на представената информация. Разбира се, невинаги това означава, че сте попаднали на фалшива обява. Все пак е доста съмнително някой да предлага имот, без да се опита да го представи в най-добрата му светлина – основен  помощник, за което са подробните снимки на жилището.

Неясни или размазани изображения

Лошото качество на снимките също е повод за пораждането на съмнения относно обявата. Макар некачествения снимков материал невинаги да е причина да се откажете от офертата, то лошото качество на изображенията не би могло да ви донесе никаква информация относно разпределението на стаите и обзавеждането в помещенията. Знайте, че добрите брокери ще се постараят да прикачат към обявата качествени снимки, които да помогнат на потенциалните си клиенти да се ориентират максимално за характеристиките на имота.

Кратко и общо описание

Липсата на описание или прекалено краткото описание също е повод за съмнение относно това дали обявата е истинска. Твърде повърхностното описание на характеристиките на жилището не могат да създадат реална представа на клиентите за облика и състоянието на предлагания апартамент. Тук аргументите за доброто представяне на характеристиките, било то чрез визуално съдържание или посредством текстовото описание, също важат.   

Сигурен белег, по който можете да се ориентирате за недоброто описание в една обява е безличното описание, в което липсват детайли и конкретика. Освен това този тип имоти винаги са описани като перфектни, намиращи се на „топ“ локация, с идеално изложение.

“Само за частни лица”

Разглеждайки обявите със сигурност сте попадали на фразата „Само за частни лица“. Подобно изрично пояснение веднага трябва да ви наведе на мисълта, че нещо не е наред. Това е така, тъй като обикновено конкуренцията на пазара би следвало да е между различните жилища, а не между брокерите на агенциите. Това на практика обезсмисля насочването на офертата само към частни лица, вместо към по-голям кръг от клиенти.

Несъществуващ телефонен номер

Честа практика на мнимите агенти е поставянето на несъществуващ номер или такъв, на който никой не отговаря. Позвънявайки на посочения контакт вие попадате в списъка с контакти на въпросната агенция. Следват непрестанни телефонни обаждания с предложения за току що излезли „топ“ оферти. След което ще започнат едни огледи, които почти сигурно ще ви донесат разочарование. Това се дължи на обстоятелството, че човекът от другата страна на телефона ще ви създаде представа за невероятна оферта, появила се в последния момент, която със сигурност си заслужава да посетите на място. В последствие посещавайки жилището установявате, че то не отговаря нито на вашите очаквания, нито на вашите минимални изисквания за имот, който да закупите или наемете.

Несъществуваща или неактивна агенция

Много често зад фалшивата имотна обява няма реален офис или агент, с който да можете да си уредите среща на работното му място. В масовия случай дори да фигурира адрес, то при отиване на място обикновено се оказва, че не съществува такъв офис на агенция за недвижими имоти.

Липса на лице за контакт

Липсата на лице за контакт е друг сигурен знак, че  сте попаднали в измамна схема. Понякога дори да има лице за контакт, то най-вероятно ще липсва снимка на агента, което е още един повод да се усъмните.

Малък брой други обяви

Малкият брой обяви от агенцията също е повод да се усъмните в истинността на обявата. Имайте предвид, че една успешна консултантска агенция едва ли ще бъде такава ако разчита само на няколко обяви, публикувани в интернет пространството.

Call Now Button