Закупуването на нов дом без съмнение е момент, изпълнен с много емоции. Отговорността и задълженията ви обаче не се изчерпват само дотук. Какво следва след покупката и как да декорирате и обзаведете новия си дом – прочетете в следващите редове.

Какви са следващите стъпки след покупката на апартамент?

След първоначалния ентусиазъм и вълнение от сдобиването със собствен дом идва време за някои административни дейности. След финализирането на сделката по покупко-продажба, настъпва етапът по деклариране на придобитото имущество.

Според Закона за местни данъци и такси всеки нов собственик на недвижим имот е задължен да декларира придобитият имот в съответната Община. Това трябва да се случи в двумесечен срок, като купувачът следва да подаде декларация по чл.14 от ЗМДТ. Следва прехвърлянето на партидите за комунални услуги – ток, вода, парно и т. н. на ваше име. След това вече може да се заемете със смяната на постоянния си адрес в документите за самоличност.

Ако сте закупили новопостроен имот, то следващата стъпка е да започнете с ремонтните дейности по него. Заложете на цветове, които харесвате, като внимавате да не изберете прекалено експресивни, тъй като рискувате в последствие да се затрудните с избора на обзавеждане, което да пасва на избраните цветове.

След това вече идва ред на декорацията и обзавеждането на жилището. Най-важното в случая е освен да изберете мебели, които ви харесват, те да отговарят максимално на вашите нужди. Добър вариант е да разгледате интернет пространството за идеи и вдъхновение. Така ще придобиете представа за различните стилове в интериорния дизайн. Запознайте се със спецификите на стилове като винтидж, барок, модерен, минималистичен, скандинавски и пр., и преценете кой най-много пасва на вашата личност.

Каква е целта на покупката?

Всъщност преди да се заемете с цялостното обзавеждане и декориране на новия имот, трябва да сте наясно с основната цел на закупуване на жилището. Ако възнамерявате да живеете в него, то тогава следва да обзаведете изцяло по ваш вкус, така че да се чувствате комфортно и уютно в дома си.

Ако обаче сте закупили имота с инвестиционна цел и отдаване под наем, то тогава обзавеждането трябва да бъде съобразено с други критерии. Избраните мебели трябва да отговарят на базовите потребности на бъдещите ви наематели. За начало се опитайте да се съсредоточите върху основните мебели и електроуреди като легло, диван, гардероб, маса и столове, хладилник, печка, пералня и т.н. Останалите вещи може да набавяте в последствие, спрямо нуждите на квартирантите ви.

Полезни съвети за декорация на нов дом

Изберете правилно осветление

Осветлението играе съществена роля в усещането за пространство в помещенията. В случай че тепърва ви предстои ремонт на жилището, то заложете на големите прозорци, през които ще влиза повече светлина през деня. Естествената светлина има основен принос за създаването на повече пространство. Използвайки максимално светлината от прозорците ще спестите и от електроенергия през деня, тъй като няма да имате нужда от допълнително осветление. Друга идея, чрез която можете да внесете повече светлина е да изберете врати с вградени стъклени елементи. Така ще можете да разсеете светлината и в другите помещения. Поиграйте си със светлината и посредством огледалата, лампите  или полилеите.

Обърнете внимание на завесите

За да създадете уют в новия си дом използвайте завесите в помещенията. Когато избирате пердетата преценете каква функция ще изпълняват те. Ако целите те да пропускат светлина в стаите, вероятно ще заложите на светлите пропускливи завеси. В случай че идеята е завесите да спират светлината, то следва да разгледате различни модели плътни пердета.

Заложете на практични мебели

Независимо дали апартаментът ще се ползва за живеене от вас или за отдаване под наем на квартиранти, то най-добре заложете на практичността в обзавеждането. Изберете практично и удобно обзавеждане, което ще ви свърши най-добра работа. Съветваме ви да инвестирате повече в масивните мебели като спалнята и дивана, тъй като това са мебелите, които най-често използвате, за да си почивате. Затова е от съществено значение те да са максимално удобни и да ви служат по-дълго време. Обърнете внимание и на енергийния клас на електроуредите. По-високият клас електроуреди е инвестиция във времето, тъй като означава и по-ниски сметки за ток в бъдеще.

Сложете зеленина

Растителността в едно помещение придава съвсем различно усещане за атмосферата в стаята. Освен това зелените растения оказват положително влияние върху психичното здраве. Отидете в близкия цветарски магазин и изберете стайни растения по ваш вкус. Ако все пак сте от хората, които не се справят с отглеждането на цветя, то поискайте от продавача да ви препоръча такива, които не изискват големи грижи. След това потърсете красиви кашпи, които да се впишат в обстановката, за да ги пресадите.

Добавете цветен акцент

За да сведете риска от допускане на грешка до минимум, специалистите съветват да се избират по-неутрални цветове, които лесно могат да се комбинират с други. Все пак не би било излишно вмъкването на цветен акцент, който да внася настроение и да се отличава от останалите. Така например можете да изберете канапе в модерен цвят, който да се откроява във всекидневната ви.

Изберете подходящи килими

Когато избирате килимите, трябва да обърнете внимание на няколко важни детайла – размера, формата и цвета. Знайте, че за да изберете правилния килим, то трябва да се съобразите с обзавеждането в стаята. Когато става дума за всекидневната например обикновено мястото на килима е в средата на помещението или под масичката за кафе. Все пак всичко е въпрос на лично предпочитание, дали да бъде голям, малък, кръгъл или правоъгълен – оставете интуицията да ви води.

Включете пъстри цветове

Ярките и пъстри цветове ще внесат настроение в жилището ви. Дали ще бъдат на картина, като акцент върху стените или детайл върху завесите – изборът е ваш. Все пак желателно е да имате мярка, за да не прекалите с багрите и да постигнете обратния ефект. Постарайте се да постигнете баланс между неутрални и пъстри цветове. Така на фона на неутралните ще могат да изпъкнат по-ярките багри. Имайте предвид, че изборът на цветовете е цяла наука, затова трябва да се прави с вкус и мярка. В случай че не можете да се справите сами, винаги може да се доверите на специалист в областта.

Обзавеждането на новия ви дом е процес, който без съмнение изисква много време. Освен време избирането на цялостно обзавеждане изисква и много финансови средства, затова не се поддавайте на емоциите при вземането на решения. Въоръжете се с търпение и си отделете достатъчно времеви ресурс, за да може да превърнете новото си жилище в дома на вашите мечти.

Call Now Button