Влагането на спестявания в недвижима собственост се е утвърдило като една от най-сигурните инвестиции. Подобно вложение крие най-малко рискове за купувача, а освен това от нея може да си осигурите постоянен пасивен доход, решавайки да отдавате жилището под наем. Прочетете нашата статия, за да разберете повече за възможните опции да инвестирате средства в недвижим имот, както и на какво да обърнете внимание при избора на апартамент за покупка.

Добър избор ли е инвестицията в недвижимо имущество при инфлация?

В момента в цял свят се наблюдава нарастване на инфлацията, което се явява основен мотив за редица инвеститори и хора с налични спестявания, да потърсят сигурно убежище на средствата си. Нарастващата инфлация е предпоставка за загуба на тези средства. Това се дължи на факта, че съхранявайки спестяванията си в банка, в условия на инфлация, покупателната им способност ще се изгуби, а това води до обезценяването им.

В случай че разполагате с достатъчно средства и търсите възможност да ги спасите от обезценяването, породено от инфлацията, то най-добре проучете възможностите и се насочете към сигурна инвестиция, която ще Ви се отплати във времето. Покупката на недвижим имот е една от тях. Въпреки настъпилите промени на имотния пазар през последните години, а именно – поскъпването на строителните материали и работната ръка, цените на имотите отчитат ръст. Специалистите очакват тази тенденция да се запази, което прави инвестицията в имот една от най-сигурните, криещи най-малко риск за купувачите.

На какво да обърнем внимание?

Независимо дали ще решите да отдавате закупеното жилище под наем на наематели или ще вземете решение да го продадете след време, трябва да имате предвид няколко фактора, които имат пряко отношение върху определянето на наемна или продажна цена. Това никак не е без значение, тъй като от това зависи перспективата за повишаване на стойността на имота след време.

Сред основните неща, на които непременно трябва да обърнете внимание се нареждат района, в който се намира имота, неговият потенциал за развитие, видът на недвижимата собственост и т.н. От съществено значение е и състоянието на имотния пазар – обърнете внимание дали той се намира в своя пик или спад. Пазарната ситуация е от водещо значение, особено когато сте се насочили към инвестицията с цел печалба.

Най-често този тип купувачи се насочват към двустайни и едностайни апартаменти, тъй като те са най-търсените от наематели. Освен броят на помещенията обаче от значение е и добрият търговски вид на жилището, затова помислете за заделянето на допълнителни средства, които да ви послужат за завършване и обзавеждане на имота. 

А ето и малко повече за факторите, на които да обърнете повече внимание:

Локацията на имота

От атрактивността и перспективността на района до голяма степен зависи успехът на инвестицията в недвижим имот. Това оказва влияние в последствие и на интересът на купувачите към предлаганите жилища за покупка/наем.

Когато търсите перспективен район, обърнете внимание на разположението на квартала, на неговата комуникативност, както и на удобствата, които предлага той (зелени площи, наличие на големи търговски обекти в близост, паркоместа, училища, детски градини и други). Колкото повече удобства притежава района, толкова по-голям ще бъде интересът към него. 

Ако до преди години интересът на купувачите да беше по-скоро към кварталите, с утвърден имидж, то днес интересът към наскоро оформилите се жилищни квартали, предлагащи имоти ново строителство или възможност за покупка на зелено нараства. Това е и причината в тези квартали да се отчитат едни от най-високите цени на квадратен метър.

Друга възможна опция е да инвестирате във ваканционен имот. И тук местоположението е една от основните характеристики, които трябва да имате предвид, независимо дали планирате да прекарвате ваканциите си в него или да го отдавате под наем на наематели. Имайте предвид обаче че в този случай ще възникнат постоянни разходи за вас като собственик на имота – комунални разходи, данъци и такси.

Ново или старо строителство?

Друг съществен момент е избора на вида строителство. Ако сте насочили вниманието си към квартал с предимно ново строителство, можете да се възползвате от опцията за покупка на апартамент „на зелено“. Така покупката ще се окаже по-изгодна за вас.

Тези райони привличат предимно млади семейства, търсещи жилище в развиващ се  квартал, в сграда с модерен архитектурен облик. Инвестицията в жилище в такъв район със сигурност ще ви се изплати, тъй като бързо ще успеете да намерите желаещи да наемат апартамента, който сте закупили. За най-сигурно и за да намалите риска от допускане на грешка, която да се отрази негативно върху вас, най-добре се консултирайте с агенция, която да ви насочи и да ви даде ценни съвети относно инвестицията.

Интересът към покупката на жилище в стара панелна сграда не отчита спад. Това се дължи на обстоятелството, че обикновено този тип имоти се намират в развити квартали, а сградите са доказали експлоатационния си живот във времето. Интересът към този тип имоти се дължи и на факта, че новото строителство все още не успява да отговори на търсенето, затова част от купувачите се насочват към апартаменти във вече построена сграда.

Сред предимствата на панелните жилища можем да отличим тяхната близост до ключови места за района, както и възможностите да бъдат реконструирани спрямо нуждите на живущите в тях. Това от своя страна също удължава експлоатацията на имота.

Текущото състояние на пазара на недвижими имоти

Въпреки нарастващата инфлация, поскъпването на строителните материали и очакванията за повишаване на лихвените проценти по ипотечните кредити, през третото тримесечие на 2022 г.  разрешенията за строеж на жилищни сгради достига 2159 с 14 708 жилища в тях и обща разгъната застроена площ (РЗП) от над 1,6 млн. кв. м.

Над 85% от разрешителните за строеж са съсредоточени в четирите най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Данните показват, че в сравнение с издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради през второто тримесечие, разрешителните намаляват с 4 на 100, а разгърнатата им застроена площ намалява с 2,3%. Въпреки това, се отчита ръст с 6.5% на броя на жилища. Това на практика означава, че предстои изграждането на повече, но по-малки по площ жилища. 

Кога е най-подходящия момент да инвестирате?

Правилният момент, в който да се инвестира в недвижимо имущество е различен за всеки човек. От значение в случая са състоянието на пазара, икономическата ситуация в страната, финансовите възможности на човека, нуждите му, политиките на банките за отпускане на кредити и т.н. Най-правилното действие в случая би било да направите професионална консултация със специалист, с доказан опит в сферата на покупко-продажбите на недвижими имоти. Агентът ще ви ориентира както за текущото състояние на пазара, така за района, който може да ви представи оферти, отговарящи максимално на вашите нужди и критерии. Да не подценяваме и факта, че благодарение на солидните му знания в сферата, той ще ви предпази и от допускането на грешки.  

Call Now Button