При покупката на недвижима собственост от съществено значение е да имате доверен съюзник, който да може да ви дава компетентни съвети. Прочетете нашата статия, за да научите какви са възможните варианти за съветници, на които да се доверите при покупката на имот.

Какви са вариантите за съветници?

Агенция за недвижими имоти

Процесът по покупко-продажба на имот често е съпътстван с редица въпроси, отговорите на които може да ви даде само човек с опит и задълбочени познания в сферата. Решилите да се заемат със задачата да закупят имот трябва да се въоръжат с голямо търпение, тъй като търсенето на мечтания дом особено в големите градове у нас като София, Варна, Бургас и Пловдив изисква сериозен времеви ресурс.

Ето защо немалка част от купувачите предпочитат да поверят тази задача на някоя агенция за недвижими имоти. По този начин те успяват да си спестят много време и усилия и да си осигурят спокойствието, че решенията им ще бъдат консултирани с професионалист, който е много добре запознат с всички детайли по една сделка по покупко-продажба.

Основната задача на брокерът на недвижими имоти е да насочи търсенето на жилище спрямо вашите изисквания и нужди. Благодарение на собствената си база данни, те могат да ви осигурят по-оптимизирано търсене. Освен това агентите на имоти имат нужната експертиза и могат да отсеят офертите, които отговарят максимално на вашите параметри за жилище. По този начин ще избегнете излишните огледи и евентуалните разочарования. Но не по-малко важно предимство от използването на консултантски услуги е това, че брокерът ще ви предпази от договарянето на неизгодни условия.

Самостоятелен брокер

Покупко-продажбата може да бъде осъществена посредством обучен брокер, който е част от агенция за недвижими имоти с доказан опит и репутация. Съществува обаче и вариант, в който можете да се доверите на самостоятелен брокер, който не работи за агенция, а за себе си.

При този вариант обаче трябва да сте наясно, че базата данни от имоти, които консултантът може да ви предложи ще са значително по-малко. Това се дължи на обстоятелството, че зад гърба му не стои голяма компания, която разполага с отдели за всяка дейност като маркетингов отдел, юридически отдел, финансов отдел и т.н. Поради това, самостоятелните брокери имат повече познания за всяка една от тези сфери и могат да бъдат полезни на своя клиент, от друга обаче няма човек, който да разбира от всичко, което трябва да се има предвид при опцията за избор на самостоятелен агент. 

Все пак, самостоятелният брокер може да предложи лично отношение, внимание и грижа към клиента, както и изцяло посветеното време на един казус. Тези фактори  неминуемо оставят положително впечатление у купувачите. Преди да решите окончателно към кой вариант да се насочите, трябва да вземете по внимание реалното качество на консултантските съвети.

Познати с опит

Популярна опция сред купувачите на недвижими имоти е да се обърнете към познат, който притежава необходимите знания в областта на имотния сектор или такъв, който наскоро е преминал през етапите по покупко-продажба и е напълно запознат с всяка стъпка от процеса, както и с необходимата документация. Той със сигурност ще може да ви даде ценни съвети, а опитът му ще ви послужи като пример за добрите и лошите практики в бранша. Имайте предвид обаче, че успехът на вашите близки не означава автоматично, че и при вас нещата ще преминат така безпроблемно. Както и обратното – техните неуспехи не гарантират, че вие няма да имате повече късмет и да намерите дома на вашите мечти без съществени препятствия.

Кои са факторите, които да имате предвид?

Доверете се на опита

За избора на доверен съюзник за покупката на собствен дом е от ключово значение да направите предварително проучване. По този начин ще можете да намерите агенции с доказан опит и репутация в имотната сфера. Добър вариант е да се оставите в ръцете на компания, която разполага с достатъчно опит и познания в областта. Освен всичко друго, тя ще може да ви предложи и повече възможности, сред които да избирате новия си дом. Обърнете внимание и на броя на офисите на компанията в страната. Това е още едно доказателство за покритието на агенцията в страната, което ще ви помогне да се ориентирате за града, в който търсите да закупите имот. Така ще можете да сформирате мнението си за развитието и дейността на компанията през годините.

Проучете и какъв е подходът на агенцията към клиентите си. Така ще бъдете подготвени и ще знаете какво да очаквате по време на работата си с нея.

Не се колебайте да питате

Преди да вземете окончателно решение и да подпишете договор с консултант или компания за недвижими имоти, се опитайте да сте наясно с всички детайли по сделката. Не се притеснявайте да задавате доуточняващи въпроси. Все пак покупката на имот е сериозна инвестиция във времето, затова трябва да сте наясно с всяка подробност около нея. Не се колебайте да задавате въпроси и да се интересувате и от опита на агента и агенцията, които наемате. Полезни въпроси, които биха ви помогнали да се запознаете отблизо с портфолиото на брокера са:

  • От колко време работите в имотния бранш?
  • Колко близки до първоначалната офертна цена са крайните цени на жилищата, които сте успели да доведете до сделка?
  • Какъв маркетингов подход ще използвате?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да се ориентирате за подготвеността и знанията на агента, който сте избрали да ви съпътства по време на търсенето на вашия нов дом. Имайте предвид, че едно от най-важните предимства от работата с опитен брокер е това, че той знае как да работи изцяло във ваш интерес и ще защитава интересите ви по време на преговорите.

Проучете онлайн и потърсете препоръки

Вземете под внимание препоръките, които ваши близки и познати могат да ви дадат за брокерите. Много често, когато човек остане доволен от работата си с даден агент, след това е склонен да го препоръча на своите близки, приятели и познати, на които също им предстои да се впуснат в търсене на жилище. Поинтересувайте се от опита на ваши познати, наскоро сдобили се с новия си дом, с използването на посреднически услуги за осъществяване на покупко-продажба.

В случай че нямате такива хора, до които да се допитате, то проучете мненията в интернет пространството. Имайте предвид обаче, че потребителите мнения са субективни и зависят от редица обстоятелства. Освен това всяка сделка е индивидуална и не протича по един  и същи начин при всеки. Ето защо не бива да сте изненадани ако не преминете през абсолютно едни и същи казуси и перипетии. Опитайте се да се сдобиете с възможно най-много информация от различни източници, за да можете да си формирате собствено мнение за даден агент или за компанията, за която работи той.

Тествайте знанията за пазара на съветника си

Едни от най-важните неща, от които зависи финализирането на успешна сделка за покупко-продажба са знанията и компетенциите на вашия съветник. Проверете експертизата на вашия консултант като му зададете конкретни въпроси относно цените на имотите в района, към който сте се ориентирали за покупка на имот. Все пак не бъдете прекалено критични и не съдете само от отговора на един въпрос. За да бъдете най-сигурни, че ще сформирате мнението си за него освен за знанията му, следете и какво е отношението му към вас и вашия случай. Ако наблюдавате загриженост у него, отговаря на въпросите ви професионално, а в случай че не е компетентен да отговори на конкретен въпрос, бързо намира с кого да се консултира, то това е вашият човек.

Call Now Button