Добрият търговски вид на жилището е ключово за неговата успешна и бърза продажба. Посредством огледа, потенциалните купувачи могат да се ориентират доколко даден имот отговаря на техните нужди и критерии, за да се убедят в своите намерения и да пристъпят към сключването на сделка.

Първото впечатление е от ключово значение за крайното решение, затова не забавяйте да обърнете специално внимание на основни фактори като изрядната чистота, функционалната подредба, избора на обзавеждане и добрата осветеност в помещенията. Прочетете тази статия, за да разберете как да направите жилището, което възнамерявате да продадете, възможно най-привлекателно за купувачите.

Направете освежителен ремонт

Първото нещо, което посетителите на апартамента ще забележат е общото състояние и вида на имота. Амортизирането на жилищата е естествен процес, който няма как да бъде избегнат, затова освежителните ремонти през няколко години са препоръчителни. Особено когато се отнася до планирането на продажба, леките ремонтни дейности като пребоядисване, лакиране и подмяна на захабени от ползване дребни елементи от обзавеждането на жилището, са сред първите стъпки, които собствениците трябва да предприемат. Освен това освежаването е своеобразен вид възвръщаема инвестиция, тъй като може да вдигне цената на жилището и да го открои от останалите конкурентни имоти на пазара.

Преценете мащаба и вида на амортизациите по апартамента и помислете как бихте могли да допринесете за подобряването на външния му вид. Може да решите да боядисате стените, да ремонтирате пукнатините, да отстраните съществуващи проблеми по електрическата или ВиК инсталацията.

Почистете апартамента

Независимо колко добре изглежда жилището и колко модерно е неговото обзавеждане, съмнителната хигиена веднага ще отблъсне хората, които са дошли на оглед. Затова положете грижа, като почистите и приведете в ред вашата собственост. Следремонтните дейности неминуемо налагат основното почистване на жилището, независимо дали става въпрос за основен или за лек освежителен ремонт. Почистете стаите с прахосмукачка и минете с препарат подовите повърхности. Почистете прахта от мебелите и рафтовете, обърнете внимание и на прозорците. По време на огледа е много възможно посетителите да решат да погледнат през тях, за да видят каква гледка се разкрива, затова не си позволявайте да ги оставите зацапани.

Обърнете специално внимание на кухнята и санитарните помещения. В тях се натрупват по-упорити нечистотии, с чието премахване е препоръчително да се заемете, ако желаете да направите добро впечатление на потенциалните купувачи. Имайте предвид, че колкото и атрактивно да е жилището ви, на колкото и добра локация да се намира то, с колкото и екстри и удобства да разполага, ако не се поддържа чистота в него, вниманието на хората  ще бъде фокусирано изцяло върху мръсните плотове, захабените стени или непочистената печка.

Заложете на изчистено обзавеждане

При подготовката на апартамента за огледи и продажба, не прекалявайте с обзавеждането му. Някои хора не харесват претрупаните жилища, освен това пренасищането с вещи ще накара помещенията да изглеждат значително по-малки и тесни. Затова за най-сигурно, заложете на изчистено обзавеждане. Изберете мебели, които да отговарят на базисните нужди на всеки човек, като се стремете да бъдат максимално функционални. Всеки човек има различен вкус, затова изберете обзавеждане с изчистен дизайн, като избягвате ексцентричните цветове и форми. Обзавеждането е съществена част от външния вид на жилището, то дава допълнителна представа как би изглеждал апартаментът с мебели. Препоръчително е да не оставяте помещенията напълно празни, за да помогнете на потенциалните купувачи да си представят как би изглеждало жилището в реална среда и да му вдъхнете усещане за дом.

В случай че интериорният дизайн не е вашата стихия, то разгледайте различни списания за дома и специализирани сайтове, от които можете да почерпите вдъхновение и идеи за различни варианти за обзавеждане на апартамент. Потърсете снимки на обзаведени жилища и комбинирайте елементите от тях, които най-много ви харесват. Старайте се все пак избраните компоненти да си отиват стилово, за да не се получи обратният ефект.

Ако обзавеждането, с което разполагате е старо, помислете дали не трябва да махнете старите мебели. Старият тип обзавеждане обикновено е доста обемно и заема голяма част от площта на помещението. Затова най-добре съобразете размера на мебелите със свободното пространство, с което разполагате, за да успеете да откроите хубавите черти на имота и той да остави добро впечатление у купувачите.

Ако пък държите да запазите обзавеждането, то постарайте се да го наредите така, че да изпъкнат предимствата на апартамента, да оставите „въздух“ и да бъде максимално практично и функционално за бъдещите обитатели.

Подгответе хубави снимки на имота

Подготовката на качествен снимков материал е следващата крачка, която предшества обявяването на жилището за продажба. Снимките, които предоставите, ще бъдат първият досег на клиентите с вашето имущество. Затова е от изключително значение те да бъдат максимално подробни, така че да дават една добра представа за преимуществата на имота. Добро решение би било да се доверите на професионален фотограф, който ще може да представи отделните помещения в най-добрата им светлина.

Допълнително предимство би било, ако към снимките прикачите и видеоматериал. Така клиентите ще могат да добият реална представа за разположението на стаите и ще имат реалистични очаквания за визията на апартамента, когато отидат на място.

Проветрявайте редовно

На пръв поглед, редовното проветряване на помещенията може да ви се вижда като ненужна подробност, но в действителност това далеч не е така. Редовната смяна на въздуха преди всеки оглед, ще окаже положително влияние върху мнението на потенциалните купувачи. Имайте предвид, че когато в едно жилище не се живее, то въздухът в него застоява.  Лошото състояние на въздуха може да повлияе върху възприятието на клиента за поддръжката и чистотата в имота. Затова бъдете на място преди всеки оглед, за да имате достатъчно време да проветрите всички стаи и за да се уверите, че жилището е в изрядно състояние, преди да дойдат купувачи на оглед.

Предупредете съседите

Хората, живеещи в съседство, могат да окажат влияние (в някои случаи негативно) при вземането на решение за осъществяването на покупката на жилището. Спестете си непредвидени и неловките ситуации, като уведомите своите съседи, че възнамерявате да пуснете имота си в продажба. Предварителният разговор с тях ще ви спести любопитните погледи и дори изпадането в сконфузни ситуации.

Call Now Button