Ако все още се колебаете дали да продадете имота си, обърнете внимание на предварителните стъпки по-долу, които ви съветваме да направите. Те ще внесат яснота и ще ви помогнат във взимането на най-доброто решение за вас.

Направете самостоятелно проучване на пазара в момента

Преди да вземете решение за продажба, е добре да се подготвите теоретично и практически какво ви предстои. Затова най-добре се запознайте със състоянието на пазара на недвижими имоти към настоящия момент. Направете проучване какви имоти се предлагат, какво е тяхното състояние и цена. Обърнете внимание на спецификите в предпочитанията на купувачите, за да придобиете яснота, дали ще можете да привлечете вниманието им като ги оферирате с достатъчно атрактивно предложение. Несъмнено от особено важно значение е да проследите дали има превес на търсенето или напротив –  наблюдава се активност в предложенията от страна на продавачите. Това ще ви помогне да прецените колко голяма е вероятността да сключите удовлетворяваща ви сделка.

Проучете и условията, които предлагат банковите институции. Сериозен сегмент от купувачите разчитат на финансиране посредством жилищни и ипотечни кредити, за да осъществят покупката на недвижимо имущество. Поради тази причина, като ценна практика можем да откроим добрата осведоменост относно размера на лихвите и условията за отпускане на кредити, които предлагат банките. Разполагайки с тази информация, ще получите общо сведение за възможностите, на купувачите и съответно ще сте в течение с шансовете за осъществяване на по-изгодна сделка.

Проследете скорошните прогнози на експертите, за да се ориентирате дали се очакват по-благоприятни условия за реализирането на имотна продажба. Ако има тенденции за по-добър период, обмислете дали бихте могли да отложите временно продажбата, разбира се,  това е в случаите, когато не сте притиснати времево от спешни ситуации, изискваща скорошна продажба. Добре ще е да проявите известна доза търпение и мисъл в перспектива.

Направете консултация с професионалист

След като направите самостоятелно проучване, консултация със специалист в сферата на недвижимото имущество, би ви дала само допълнителни позитиви и яснота дали е настъпил точният момент за продажба на имот. Професионалният консултант би ви дал съвети, които да са ви полезни, без да ви притиска да вземете решение на момента. Неговите наблюдения върху тенденциите на пазара, съобразени с вашите изисквания и изискванията на купувачите,  най-сигурно биха ви послужили като аргументиран довод кога  би бил най-благоприятният момент за сключване на сделка.

Определете цена, според състоянието на имотния пазар

Вземете предвид, че за успешната продажба на недвижим имот, съществено благоприятства разумното определяне на пазарната му стойност. Често продавачите поставят погрешна висока цена, подхождайки емоционално към продажбата, а  това води до липса на интерес към обявата. И обратно – прекалено занижената му стойност става причина за появата на съмнение сред купувачите. Тяхното недоверие е основателно подбудено от подозрението, че съществува някакъв конструктивен проблем или друг вид неизрядност с жилището, поради което се налага компромис в цената. Това от своя страна води до твърде дългото застояване на публикуваната оферта, което още повече обезсърчава активните купувачи, преглеждащи редовно платформите за имотни обяви.

Това е още една причина да се консултирате с компетентен брокер на недвижими имоти. С неговите компетенции и познания ще елиминирате вероятността от погрешно оценяване на имота. Освен това ще получите необходимото съдействие в търсенето на благонадеждни клиенти и безпроблемно ще уредите документалната част, съпътстваща всяко споразумение.

Имайте предвид, че правилното оценяване на имоти, особено за столицата е комплексно и обхваща както конкретните качества на имота и неговото разположение, така и реномето на квартала, достъпа до услуги като транспорт и непосредствената близост до магазини, аптеки и училища.

Направете цялостно проучване на нужните документите

Ако решите да действате  самостоятелно с продажбата на имота си, ще е наложително да се запознаете в подробности с всички необходими документи, които ще ви бъдат изисквани от нотариуса. Важно е да сте наясно с потенциалните рисковете при невярно попълнени данни и често срещаните практики за некоректни уговорки. Трябва да се ориентирате за точните срокове, тъй като в някои случаи забавянето и неизпълнението на предварително уговорените условия може да доведе до възникване на проблеми. Добре е да имате наум, че нотариусът не е задължен да прави проучване и подробно да изследва документите, предоставени му от двете страни по споразумението. Неговата задача се състои в това да допринесе за осъществяването на сделката. Липсата на проверка обаче може да доведе до злоупотреби, които да се окажат във ваш ущърб. Поради това е препоръчително да бъдете възможно най-подготвени и добре осведомени.

Ето и четири дейности, с които да се заемете преди да пуснете апартамента си за продажба

1. Завършете ремонта

Ако в жилището, което искате да продадете тече ремонт е добре да се погрижите за скорошното му финализиране, защото на никого не би му било приятно да оглежда имот, наподобяващ строителна площадка. А това със сигурност би оказало влияние и към интереса на купувачите, които се осланят на първоначалното си впечатление. А качествено завършените ремонтни дейности биха могли да се отразят положително за сформирането  на крайната цена. Обърнете внимание и на това, че невинаги вашите лични представи за удобство и комфорт биха отговорили на нуждите и възгледите на потенциалните купувачи. Затова бъдете умерени в ремонтите и обмислете обстойно избора на обзавеждане и мебелировка на имота.

2. Почистете и подредете

Първото нещо, което прави впечатление на потенциалните купувачи по време на огледите са редът, чистотата, отношението, с които продавачът поддържа своята собственост. Мнозина купувачи не биха проявили интерес към неподдържан, занемарен имот, защото реалните им впечатленията няма да бъдат фокусирани върху реалните качества и предимства на имота, а върху хаоса в него.

Почистете, подредете и приведете имота във вид, в който вие самите бихте искали да се чувствате комфортно. Тези малки дейности биха създали приятно усещане у купувачите и биха ви подсигурили положително отношение при финализиране на сделката.

3. И все пак- обърнете се към консултантска агенция и сключете договор с брокер

Една от причините за отказ на участниците в пазара на имоти да се обърнат към брокер е нежеланието за плащане на комисионна за извършените услуги. Въпреки това, трябва да сте наясно, че сумата, която ще заплатите, за да покриете стойността на агентската комисионна, е многократно оправдана, тъй като ще ви спести много нерви, главоболия, време и усилие. Именно поради това не се колебайте да се доверите на специалисти в сферата на недвижимите имоти.

Сключването на договор за посредничество ще регламентира взаимоотношенията между двете страни, което ще гарантира за точните условия, по които взаимно ще се ръководите. От своя страна, познанството с брокера ще допринесе за установяването на доверие, което е неизменна част от лекия и сполучлив път към осъществяване на мечтаната сделка.

4. Планирайте удобно време за огледи

Ако изберете съдействието на агенция за недвижими имоти, ще си спестите ангажимента самостоятелно да планирате и уговаряте удобни и за двете страни огледи, както и да провеждате множество телефонни разговори със запитвания, които невинаги изглеждат особено перспективни и обещаващи. Важно е обаче да знаете, че какъвто и избор да направите, ако искате да продадете имота си, трябва да сте склонни към диалог, да бъдете гъвкави и отворени и да съобразявате с интересите на купувачите, за да не се окажете, че самите вие сте пречката за осъществяването на успешната продажба.

Call Now Button