Редица продавачи са изправени пред дилемата – сами ли да продадат или чрез посредник. В тази статия ще разберете повече за самостоятелната продажба. Какво трябва да знаете за продажбата на недвижим имот и какви са рисковете при самостоятелната продажба, вижте в следващите редове.

На пръв поглед осъществяването на продажба без помощта на квалифициран посредник изглежда като добра възможност да спестите средства. Трябва обаче да знаете, че продажбата на имот може да крие много рискове. Макар да смятате, че познавате отлично спецификите и предимствата на жилището и на района, в който се намира той, то това не ви гарантира успешна финализиране на сделката по покупко-продажба. Продажбата на жилище, което досега сте обитавали може да окаже влияние върху крайното ви решение, повлияни от емоционални подбуди заради сантимента ви към жилището.

Какво трябва да знаете за продажбата на имот?

Успешната продажба изисква по-задълбочени познания в сферата на недвижимите имоти и банковото кредитиране. Консултантът на недвижими имоти притежава всички тези познания и може да ви даде ценни насоки за времето за продажба, необходимите документи, както и ще ви помогне с определянето на цена, отговаряща на състоянието на имота към текущия момент. Ако все пак сте решили да се заемете с продажбата сами, трябва да имате предвид няколко неща, преди да пуснете имота си в продажба. Ето и кои са те:

Направете проучване на пазара на недвижими имоти

Пазарът на жилища се променя с определена динамика. Той преминава през периоди на спад, бум, плато, всеки от които има свои характеристики. Ето защо трябва да отделите достатъчно време, в което да проследите в каква посока се развива пазарът в момента. Проверете има ли ръст в цените на имотите, какви са политиките на банките за отпускане на ипотечен кредит, към какви имоти се насочват купувачите в момента, кои са най-търсените локации и как вървят цените в различните райони. Имайте предвид, че потенциалните купувачи са осведомени за промените на пазара и за диапазона, в който се движат цените на имотите. Така в случай, че поставите нерелевантна цена, подтикнати от желанието ви да спечелите повече, това няма как да остане незабелязано от потребителите.  Те имат изградени предпочитания и сравняват предлаганите оферти спрямо тях. Наясно са и до колко са склонни да направят компромис с исканията си, а предложението на продавача се очаква да отговори адекватно на търсенето им.

Така ако поставите прекалено висока цена, рискувате да отблъснете купувачите. Завишената цена ще провокира подозрения, че име нещо нередно около имота. В обратния случай, ако пък поставите прекалено ниска цена, резултатът би могъл да бъде същия. Това се дължи на факта, че прекалено ниската цена ще породи съмнения, че около жилището има някаква нередност и ще провокира ниски очаквания у купувачите. Така ще отблъснете потенциалните купувачи, обявата ви ще се задържи прекалено дълго на пазара, а оттам и интересът към нея ще бъде все по-малък. 

Времето е определящо за успеха на сделката

Преди да пуснете обявата си в каналите, помислете до колко времето е подходящо за предприемането на подобни действия. Проучете дали към момента условията на банките за теглене на жилищни кредити са изгодни за потребителите. Добре е да знаете, че именно политиките на банките за отпускането на жилищни заеми оказва голямо значение за решението за покупка.

Запознайте се отблизо с прогнозите на различни специалисти за пазара на недвижими имоти, за да знаете дали да предприемете продажба или да изчакате още, в случай че се очакват по-добри условия. Ако все пак спешно се налага да осъществите възможно най-скорошна продажба, обмислете добре с какво можете да направите компромис и с какво не. Така решението ви няма да окаже негативни последици за вас в дългосрочен план. Имайте предвид обаче, че всички тези съвети са валидни най-вече ако имате определена правилна цена на имота, за което са ви нужни специфични познания и много добра подготовка.  

Направете обявата си достатъчно атрактивна

След като вече сте проучили всичко внимателно, следва да преминете към подготовката на атрактивна обява, която да привлече вниманието на купувачите. Тук трябва да знаете, че от ключово значение е да подберете качествено направени снимки, които да приложите. Обявата е визитната картичка на вашето имущество и като такава, към нея трябва да има приложени достатъчно добри снимки, които да представят собствеността ви в най-добра светлина. Обявата за продажба е първият досег на потребителите с вашето жилище. Затова е много важно да положете достатъчно усилия да я направите атрактивна и привлекателна за потенциалните купувачи. Помислете и за достатъчно подробно описание, което да придаде допълнителна стойност на обявата ви. Идва ред на местата, където ще разпространите вашата оферта. Тук е моментът да отбележим, че агенциите за недвижими имоти знаят точно къде да публикуват обявата, така че тя да достигне до правилните купувачи. В случай че се заемете с тази задача сами, знайте че публикуването в множество канали не ви гарантира 100% успех.

Какви рискове крие самостоятелната продажба?

Продажбата на недвижим имот без посредник има много недостатъци. Малко са късметлиите, които успяват да открият купувач сред свой приятели и познати. Вариантът да изпитате много трудности, търсейки подходящ купувачи е много по-възможен. Имайте предвид, че брокерите са обучени и притежават много умения, които им помагат да убедят купувачите и да представят жилището в най-добрата му светлина.

Някои от недостатъците на самостоятелната продажба са:

Поемате по-голям риск

Както стана ясно, брокерите на недвижими имоти притежават специфични умения и познания в областта. В това число влиза и работата с документи, обвързани с покупко-продажбата. Агентите са наясно с пълния обем от документацията и могат да ви насочат за местата, където можете да ги откриете. Благодарение на задълбочените си познания в областта брокерът ще ви спести много време и усилия, които иначе бихте инвестирали в лутане и проучване.

Напълно е възможно да допуснете грешки, които да ви забавят допълнително или да провалят успешното финализиране на сделката. Мнението на специалист ще намали вероятността от допускането на сериозна грешка.

Процесът е значително по-бавен процес

Сътрудничеството с брокер ще улесни и ускори значително процеса по покупко-продажба. Професионалистът в сферата знае как да подходи и да осъществи връзка с всички страни по сделката, разполага с нужните контакти и умее да води преговори в полза на своя клиент. Макар на пръв поглед множеството телефонни разговори и процеси да ви се струват лесна задача, то имайте предвид, че за неопитен човек нещата не биха се случили със същия темп, а успехът остава под въпрос.

В случай обаче че решите да предприемете самостоятелна продажба, всички тези задачи ще се превърнат във ваша отговорност. Освен това брокерът притежава познания и специфична подготовка, благодарение на предишния му опит с клиенти. Той познава отлично пазара, комуникира с лекота, за разлика от неопитен човек, който работи в съвсем различна сфера от живота. Агентът на недвижими имоти има поглед върху случващото се на пазара на недвижими имоти и знае накъде вървят цените на жилищата. Точно поради тези причини той е в състояние да ви съдейства във всеки един етап от сделката, като ви договори изгодни условия. 

Call Now Button