Покупката на собствен дом е вълнуващ момент за всеки човек. Много хора я възприемат като сделката на живота им, тъй като е обвързана със заплащането на сериозна сума пари. Именно поради това изборът на апартамент изисква добра предварителна подготовка и информираност. Прочетете тази статия, за да сте наясно с основните етапи, през които ще преминете по време на процеса на търсене на собствено жилище.

Проучете имотния пазар

Една от първите стъпки, които трябва да предприемете, преди да пристъпите към покупка на жилище е предварителното проучване на пазара на имотите. То ще ви помогне да се ориентирате и да определите критериите, по които да търсите апартамент. Запознайте се с цените на предлаганите имоти, проверете какви са средните цени за едностайни, двустайни и тристайни апартаменти в различните райони на града. Потърсете мнението и на експерти, за да ви дадат насоки относно търсенето и предлагането, имащи пряко влияние върху цените на жилищата. По този начин ще можете да се подготвите за следващите етапи от процеса на търсене на жилище и ще можете да прецените адекватно подходящ ли е моментът за инвестиция в недвижимо имущество.

Изберете квартал

След като сте се запознали обстойно със състоянието на пазара е време да изберете локацията на новия ви дом. Добре е да знаете, че от местоположението на имота зависи неговата крайна цена. Изборът на предпочитан квартал за живеене е много важен, тъй като именно от локацията зависи комфортът ви в дългосрочен план. Помислете добре какви са нуждите ви и съобразете локацията на жилището с начина ви на живот – колко важна за вас е близостта до ключови обекти като здравни и учебни заведения, аптеки, супермаркети, паркове и пр.

Не се фокусирайте само върху имиджа на кварталите, тъй като профилът на квартала може да не пасне на вашия стил и начин на живот, въпреки неговата атрактивност сред купувачите. Добре е да знаете, че високото търсене в даден район обуславя по-интензивното застрояване в квартала. Затова най-добре проучете какви са плановете за развитие на района в дългосрочен план, за да не се окаже, че красивата ви гледка ще бъде закрита от новопостроена жилищна сграда. Помислете добре за плановете ви за близкото бъдеще. Планирате ли създаването на семейство, искате ли да се сдобиете с домашен любимец, спортувате ли на открито, водите ли забързан начин на живот? Едва след като си отговорите на тези въпроси ще можете да прецените реално държите ли на добре уредената инфраструктура, на наличието на зелени площи или на паркоместа.

Помислете за квадратурата

Когато избирате площта на бъдещия ви дом е важно да помислите в перспектива. Съсредоточете вниманието си към жилище, което отговаря на нуждите ви към настоящия момент, но в същото време би ви било удобно и след време. Имайте предвид, че квадратурата на един апартамент не е решаваща за функционалността на имота. Напълно е възможно жилище с по-малка площ да се окаже по-практично и комфортно за живущите в него, от такова с далеч по-голяма квадратура. Не пренебрегвайте и възможностите за преустройство на дома, като усвояване на тераса в по-късен етап.

Определете си бюджет

След като вече имате определени критериите, по които ще търсите новия си дом, е време да помислите за бюджета, с който разполагате. Пресметнете добре месечните ви приходи и разходи и помислете каква сума на месец ще можете да отделяте за покриването на вноската по кредит, в случай че планирате външно финансиране. Обърнете внимание и на лихвата, срока за изплащане на кредита, както и на размера на месечната вноска. Планирането на личните финанси ще ви помогне да не се окажете в ситуация, в която няма да можете да изплащате заема си и това ще повлияе негативно на досегашните ви стил и качество на живот.

Планирайте финансирането

В случай че разполагате със собствени спестявания, то следва да търсите апартамент, който отговаря на вашия бюджет, без това да се отрази на бъдещите ви планове. Ако не сте от хората, които разполагат с достатъчно заделени средства, за да финансират изцяло покупката на нов дом, то най-вероятно ще прибегнете до тегленето на жилищен кредит. Затова проверете условията на различните банкови институции, за да успеете да вземете информирано решение и да получите възможно най-изгодните условия.

Запознайте се с предимствата и недостатъците на квартала

Имате бюджет, проучили сте пазара, определили сте критериите си и сте избрали предпочитаните райони. Сега вече е време да проучите квартала, за да сте наясно с предимствата и недостатъците му. Препоръчително е да не залагате само на онлайн проверка, а да отделите част от свободното си време за изследване на място. Разбира се, не би било излишно да се включите в специално създадените групи в социалните мрежи, където се обръща по-специално внимание на проблемите в съответния квартал, както и да потърсите мнението на приятели и познати, които живеят там. Една разходка из околността ще ви помогне да придобиете преки впечатления и да сформирате личното си усещане за квартала, да проверите от първо лице достъпността на мястото, за колко време можете да се придвижите до ключови за вас места, има ли в близост супермаркети, аптеки, ресторанти и т.н. Поговорете с живущите в него, така ще придобиете най-ясно представа за предимствата и недостатъците на квартала, към който сте се ориентирали.

Задавайте доуточняващи въпроси

Покупката на имот е дългосрочна и важна инвестиция, затова не се притеснявайте да задавате въпроси по време на огледите. Поинтересувайте се от осъществените последни ремонтни дейности, от състоянието на сградата, от възможностите за паркиране. Проверете каква част от обзавеждането ще остане и каква част ще бъде премахната след закупуването на имота, за да разберете включени ли са мебелите и електроуредите във финалната сума. Поискайте от продавача да ви представи отминали сметки за ток и отопление, за да бъдете наясно какви разходи ви очакват в бъдеще.

Бъдете готови на компромиси

Добре е да знаете, че дори да имате изградена визия за характеристиките на жилището, то е много вероятно да ви се наложи да допуснете компромис с някой от критериите, за сметка на друг. Опитайте се да приоритизиране характеристиките, на които искате жилището ви да отговаря. Преценете на кои специфики държите повече и с кои сте склонни да се примирите. Така например, ако желаете да притежавате апартамент в центъра на града, с по-голяма площ, но разполагате с ограничени средства, то ще трябва да се лишите поне от едното.  В случай че не можете да направите компромис с цената и да отделите по-голяма сума, то ще трябва или да промените критерия си за локация, или да закупите имот с по-малка площ.

Уточнете детайлите и преговаряйте

Воденето на преговори е важен етап от сключването на сделка за покупко-продажба. За целта можете да се доверите и на доказан професионалист в областта, който се е специализирал в преговарянето с двете страни по сделката. Уточнете детайлите като сроковете, крайната цена и какво е включено в нея. Разберете се с отсрещната страна относно поделянето на разходите по сделката, тъй като това са немалко средства, за които трябва да бъдете подготвени. Бъдете възможно най-обстоятелствени, за да намалите вероятността от недоразумения и възникването на кризисни ситуации.

Call Now Button