Ако сте взели решението да продадете имота си, то трябва да знаете, че огледът на един имот е от ключово значение за успешната сделка. Затова е важно да осигурите добър търговски вид на собствеността си, за да можете да оправдаете цената, която сте обявили и да привлечете потенциални купувачи. Прочетете нашата статия, за да разберете как да направите жилището си по-атрактивно и да привлечете интереса на купувачите.

Как подготовката на имота преди оглед ще ни помогне?

Макар на някои хора, дребните промени и придаването на гостоприемен търговски вид на жилището да им се струват като ненужни усилия, то на практика това не е съвсем така. Имайте предвид, че добрият търговски вид може да заинтригува евентуалните купувачи и именно той може да окаже съществено влияние върху решението да сключат сделка точно с вас. Независимо от добрите характеристики, с които собствеността ви разполага като добро разпределение, атрактивна локация, голяма площ и т.н., ако по време на огледа  апартамента изглежда мръсен и неподдържан, то това със сигурност ще отблъсне купувачите.

Ще осъществите по-бърза продажба

Атрактивният външен вид на жилището неминуемо ще доведе със себе си по-кратък срок, в който ще сключите сделка за продажба. Всеки посетител би се впечатлил повече от жилище, което има уютен вид, отколкото от такова, което изглежда неподдържано. Дори да продавате имот, който не е напълно обзаведен или липсва обзавеждане, все пак можете да поставите някои основни мебели, които да помогнат на посетителите да се ориентират в обстановката и да си представят какво би могло да бъде разпределението в бъдещия им дом.

Можете да постигнете по-добра цена

Безспорно по-добрият вид на жилището ще оправдае обявената продажна цена. Добре поддържаният и подреден имот е и често използвано предимство, което продавачи използват, за да изпъкне тяхната обява пред останалите на пазара. Все пак всеки би искал да закупи чисто и подредено място, пред това да вложи допълнителни усилия и средства, за да го приведе във вид, в който би живял в него за постоянно.

Как да направите имота си привлекателен за посетителите?

Има няколко неща, за които е добре да се погрижите преди да обявите собствеността си за продажба. Само така ще си гарантирате по-бърза и изгодна сделка. Ето и кои са те:

Почистете всички помещения

Мръсотията в един имот няма как да остане незабелязана в едно жилище. Това е първото нещо, което потенциалните купувачи ще забележат още щом прекрачат прага на вашата собственост. Ако не се постараете да почистите и подредите преди огледите, рискувате предимствата на имота ви като страхотна локация, добро разпределение и т.н. да останат на заден план, вместо това посетителите на имота ще виждат само праха по мебелите, замърсената мивка и непочистения под.

Коригирайте малките несъвършенства

Постарайте се да поправите малките несъвършенства по външния облик на жилището. На пръв поглед малки детайли като смяна на старите контакти или подмяна на ръждясалите кранове могат да окажат положително въздействие върху отношението на купувачите към собствеността ви. Старанието ви за леките несъвършенства биха могли и да наклонят везните във ваша полза, за сметка на офертата на някой друг.

Направете козметичен ремонт при нужда

Ако имотът ви има нужда от по-сериозно освежаване, то бихте могли да направите козметичен ремонт. Освежаването на стените с нова боя, подмяната на счупени врати или мебели със сигурност ще остави добро впечатление у купувачите. Нещо повече – интересът и запитванията към жилище, преминало през освежителен ремонт ще се увеличат значително.

Обърнете внимание на осветлението

Осветлението в един дом е много важно за оставянето на добро първо впечатление у купувачите. Най-добрият вариант е огледите да се организират в светлата част от деня. По този начин ще вкарате възможно най-много дневна светлина в помещенията. Слънчевата светлина внася топлина и уют в жилището, в този смисъл то помага на добрите му черти да изпъкнат и посетителите да се усетят като у дома си. В случай че няма възможност да напаснете огледите докато все още е светло, то можете да заложите на по-добро осветление.

Подредете мебелите

Обърнете внимание и на обзавеждането на имота, който възнамерявате да продадете. Старите мебели придават по-неприветлив вид на жилището, а освен това са доста по-масивни, което значително намалява свободното пространство в помещенията. В случай че решите все пак да запазите част от обзавеждането, то помислете как може да го подредите, така че да изглежда комфортно и достатъчно просторно за живеене.

Ако жилището е без обзавеждане, то уверете се, че е чисто и освежено

Някои хора предпочитат да закупят жилище, в което липсва каквото и да е обзавеждане. Така новите собственици ще имат пълната свобода да обзаведат по свой вкус. Ваш ангажимент като продавачи продължава да бъде придаването на чист вид на помещенията и освежаването на стените. Изберете светли и топли цветове, които да внасят позитивно настроение. Добра идея е да се придаде акцент на определено място, което да бъде боядисано в различен цвят, но все пак внимавайте с цветовете, за да не постигнете обратен ефект.

Помислете над често задаваните въпроси от купувачите

Обмислете евентуалните въпроси, които могат да бъдат отправяни към вас като собственик на имота. Обикновено това са въпросите, свързани със сметките за електричество, водоснабдяване и отопление. Подгответе се предварително с ориентировъчен диапазон на сумите, които новите собственици могат да очакват. Така те ще получат допълнителна информация и ще могат по-лесно да вземат решението дали да сключат сделка с вас.

Полезно би било ако не бъдете прекалено многословни, за да не отегчите отсрещната страна. Това в никакъв случай не означава обаче да пестите думите си и да отговаряте кратко, без това да носи нужната информация на купувача.

Направете хубави снимки

Без съмнение първият досег на потенциалните купувачи с вашия имот е посредством обявата и снимките, прикачени към нея. От съществено значение е те да разкриват възможно най-много от потенциала на жилището и неговите хубави страни. Много е важно снимките да представят жилището в най-добрия му вид и този вид да отговаря на действителността. Така ще спестите евентуалното разочарование на потенциалните купувачи при отиване на място за оглед.

Все по-популярен похват е освен снимки, към обявата да се приложи и видео. Така всеки ще може да разгледа собствеността ви виртуално и ще бъде подготвен и наясно с характеристиките на имота преди да го посети на живо.

Уведомете съседите за намеренията си

Макар тази стъпка да ви се струва като ненужна, то не забравяйте, че съседите могат да окажат своето влияние при вземането на решение от страна на купувачите. Предупредете ги предварително за намеренията си да продавате. По този начин ще спестите на вас и на евентуалните купувачи изпадането в неудобни ситуации и няма да ви се налага да отговаряте на любопитни въпроси.   

Call Now Button