Пазарът на имоти през 2022 година

Пазарът на имоти се развива изключително динамично. Според експерти не се очаква скорошен спад на цените на имотите, нито трайно задържане на пазарните стойности в краткосрочен план. Очертава се ръст на броя на сключените сделки, особено на сделките ново строителство. Все повече хора ще бъдат подтикнати да вложат спестяванията си в недвижимо имущество, което да отдават под наем. По този начин ще спасят заделените средства от обезценяване, породено вследствие на растящата инфлация. На пазара ще се търсят все повече имоти ново строителство, което ще се отрази и на типа проекти, които предстои да излязат. Специалистите в областта очакват тенденцията, започнала през 2021 година, на най-малък дял на ипотеки, отнесени към броя сделки, да се запази и през 2022 година.

Няколко полезни съвета

Направете собствено проучване

Желателно е когато сте решили да закупите собствен имот, да направите проучване относно това как се развива пазарът на недвижими имоти към настоящия момент. То ще ви даде възможност да придобиете обща представа за съотношението между търсене и предлагане, между какви граници се движат средните цени в различните райони, какви са лихвите по ипотечните кредити и пр. Важно е да вземете предвид и процеси като здравната криза, инфлация и други икономически фактори, които биха оказали влияние върху развитието на имотния пазар. По този начин ще можете да се ориентирате дали сега е най-подходящият момент за инвестиция в апартамент, или е по-добре да отложите временно намеренията си за покупка.

Сравнете цените

Проследяването на актуалните тенденции и сравняването на цените на различните имоти са много добър ориентир, посредством който ще можете да определите адекватно критериите, според които търсите жилище. Имайте предвид, че определящо за цената на един апартамент е както неговото местоположение и социалната инфраструктура в района, така и общата му площ, броя на помещенията и възможността за евентуално преустройство. Ето защо е подходящо да разгледате как вървят цените на различните апартаменти – едностайни, двустайни или тристайни, за да съумеете да прецените правилно вашите финансови възможности, но и да се съобразите с личните ви желания и потребности.

Важно е да се отбележи, че локацията на жилището е ключово за определянето на крайната цена на имота. Така например едностаен апартамент в центъра на столицата може да се предлага на идентична цена с такъв – в по-краен квартал, но със значително по-голяма площ.

Ходете на огледи

Не разчитайте напълно на описанието в обявата, в която е представено жилището. Не са малко случаите, в които очакванията на купувачи се разминават с действителността. Ходенето на огледи е от основно значение, тъй като ще ви даде реална представа за предимствата и недостатъците на съответното жилище. За предпочитане е преди да предприемете вземането на крайно решение за покупка, да сте разгледали възможно най-много жилища от желания сегмент, за да сте напълно убедени, че правите правилния избор, основан на информирано решение.

Няма как да добиете реална представа за разпределението на имота, без да го видите на живо и да се убедите в неговите качества. Площта на жилището не е достатъчна, за да се разбере какво е разпределението на стаите, какви са неговите предимства и недостатъци, както и отговоря ли на вашите критерии.

Сравнете функционалността на имотите

По време на огледите обърнете нужното внимание на функционалността на имотите. Възможно е по-малкият по площ апартамент с добро разпределение да отговаря на по-голяма част нуждите ви, отколкото на пръв поглед големия апартамент, който обаче  разполага с ограничени възможности за преустройство. Наличието на сервизни и складови помещения, прилежащо мазе или таванско помещение, също са ключови.

Имайте предвид, че в някои случаи смятаните за предимства характеристики, за някои могат да се окажат недостатък. Докато конкретни купувачи предпочитат да имат на разположение открита тераса, други биха предпочели да усвоят площта и да я ползват, за да увеличат площта на хола си и да го пригодят за различни нужди. В очите на едни общото помещение, съчетаващо кухненски бокс и трапезария – е оптимално решение за компактно разпределение, докато за други то е откровен минус. Не без значение е и изложението на апартамента като водещ фактор сред критериите на купувачите. Мнозина са привърженици на жилищата, гледащи в посока юг, но невинаги изискванията на различните участници на пазара се припокриват.

Предимства и недостатъци на някои квартали

Сравнявайки цените в отделните райони, можете да проучите и кои са най-предпочитаните квартали за живеене. Всеки квартал носи своите специфични характеристики, които очертават неговия облик и позволяват той да отговори на различни критерии от многоликия профил на купувачите.

Така например в квартал като „Манастирски ливади“ се предлагат имоти изцяло ново строителство, като има възможности и за покупка „на зелено“. В него може да се намерят жилища както в кооперации, така и в затворени комплекси, включително и луксозни жилища с модерно обзавеждане. Кварталът е предпочитан предимно от млади семейства с малки деца. Като недостатък може да се отбележат някои инфраструктурни проблеми, но въпреки това районът има потенциал за бурно развитие.

„Борово“ също попада сред предпочитаните от купувачите квартали в столицата. Районът се слави с добре изградената си инфраструктура – наличие на детски градини, училища, магазини и ресторанти. Все пак ориентираните към покупка на жилище в квартала е желателно да имат предвид ограничените възможности за свободно паркиране. В този смисъл, те най-вероятно биха предпочели към имота да има включено паркомясто или гараж, което, разбира се, оскъпява крайната цена.

„Витоша“ е един от бързоразвиващите се квартали. Като характеристики той много се доближава до профила на „Манастирски ливади“, с тази разлика, че във „Витоша“ няма добре изградена транспортна мрежа. Характерно за квартала е изграждането на ниски тухлени кооперации, обикновено не повече от 4-5 етажа. „Витоша“ е предпочитано място за живеене сред млади хора и семейства, които купуват жилище за пръв път.

В „Кръстова вада“ преобладават новопостроените еднофамилни къщи, жилищни кооперации и някои по-големи сгради. Наблюдава се и тенденция към изграждане на комплекси от затворен тип, които предлагат на своите обитатели редица удобства. Апартаментите в затворени жилищни комплекси са предпочитани от хора, които търсят по-голяма сигурност и спокойствие.

Проучете квартала

Веднъж избрали предпочитана локация за бъдещия нов дом, в зависимост от финансовите ви възможности, може да се заемете с конкретно проучване на района. Една разходка из квартала например може да ви помогне да прецените дали се чувствате комфортно там, както и да придобиете представа от първо лице за близостта до магазини, аптеки, бензиностанции и други важни търговски обекти, институции и т.н.  Ще можете да проверите за наличието на зелени площи в околността и възможностите за разходка. Освен това бихте могли да разговаряте с живущите в сградата, за да опознаете евентуалните си бъдещи съседи, от които да се сдобиете с допълнителна информация за предимствата и недостатъците на кооперацията и квартала. Пътувайки до потенциалния ви бъдещ дом, ще можете да определите какво време би ви отнело, за да стигнете до централните части на града или други важни за вас локации.

Не бързайте

Покупката на жилище е важно житейско решение. Ето защо трябва добре да обмислите всички фактори, преди да предприемете тази крачка. Без съмнение, придобиването на собствен дом е вълнуващ момент, но в никакъв случай не бива да бъде продиктуван от импулсивно и емоционално решение. Уверете се, че сте наясно с всички подробности около сключването на договора, както и че сделката не крие сериозни  рискове за вас. Не пропускайте да направите и нужните консултации със специалисти в областта, за да прецените адекватно подходящ ли е моментът за покупка. В случай че пазарът не очертава благоприятна възможност или пък нямате необходимата финансова сигурност, то най-добре отложете покупката, докато не се разкрият по-добри перспективи.

Call Now Button