За успешната продажба на имот ви е необходим компетентен консултант, който да ви даде точните съвети за бърза и успешна сделка. Как да откриете правилния брокер и кои са качествата, които го отличават и правят надежден, ще научите в следващите редове.

Как да разпознаете добрия брокер?

Добрият брокер на недвижими имоти притежава множество качества, по които можете да го разпознаете. Сред тях са:

Професионално отношение

Професионалното отношение е един от най-сигурните знаци, че сте открили компетентен  брокер. То прави впечатление още по време на първоначалните разговори и срещи с него. Професионализмът на консултанта се изразява в няколко аспекта. На първо място брокерът на имоти има отношение към клиентите си. Той се стреми да печели доверието на хората, да изслушва внимателно техните изисквания и се старае да удовлетвори желанията им. Професионалистът в сферата има дар слово и е придобил умението за успешно водене на преговори. Той притежава редица качества, по които можете да го познаете и продължава да ги доразвива по време на цялата си кариера. Дипломатичността и адаптивността са му от голяма полза, особено по време на процеса на преговаряне с отсрещната страна.

Често се налага брокерът да влиза в ролята на медиатор, който да балансира между различните участници в сделката. Попадането в неочаквани ситуации е трудно предвидимо, затова е много важно брокерът да умее да запазва хладнокръвие в такива моменти.

Когато сте решили да продадете имота си, то ще ви трябва човек, който да ви даде правилните насоки. Така например брокерът може да предостави аргументирани съвети при определянето на продажната цена, съобразявайки предимствата и недостатъците на имота ви. Имайте предвид, че поставянето на нереалистично висока цена може да отблъсне потенциалните купувачи. Те обикновено проучват пазара и са запознати с цените на имотите в отделните райони, затова няма как завишената цена да остане незабелязана от тях. В друга ситуация може поради незнание да определите прекалено ниска продажна цена. Тогава е възможно да осъществите продажбата на цена, която е под реалната ѝ пазарна стойност и няма да извлечете максимума от собствеността си. Съществува и вариант, в който потребителите ще подминават обявата ви, свързвайки ниската цена с възможни дефекти и нередности по жилището.

Познания за пазара

Познанията за спецификите на пазара и актуалните тенденции са друга отличителна черта на добрия брокер. Той познава в детайли пазара на имоти и притежава нужните експертиза и компетенции. Той е в крак с настъпилите промени и с актуалните тенденции, знае какви са етапите на развитие на пазара и скоростта, с която настъпват промените в него. Консултацията с експерт в сферата ще ви помогне и в определянето на правилния момент,  в който да пуснете имота си в продажба.

Освен това брокерът притежава нужните познания и е наясно с факторите, оказващи влияние върху цените като локация, тип строителство, етаж, обзавеждане, разположение, функционалност, размер и т.н.

Както знаете брокерите работят на райони и са запознати със спецификите им. Това ще ви помогне не само в определянето на точната продажна цена, но и в поставянето на акценти за предимствата на района, в който се намира жилището ви. Той знае как да представи имота ви в най-добрата му светлина и да го рекламира пред купувачите. Освен това ще ви предпази от приемането на предложения, които са във ваш ущърб.

Опит в сферата

Натрупаният опит без съмнение спомага за предоставянето на качествена услуга. Направете необходимото проучване относно професионалния профил на вашия брокер – от колко години работи в сферата, в кои райони работи, в какво се е специализирал (наеми или покупко-продажби). Така ще можете да разберете дали е правилният човек, на когото можете да поверите отговорността да намери купувачи за вашето жилище. Разбира се, опитът в сферата невинаги е достатъчен. Имайте предвид, че консултанти с по-малко опит в областта могат да бъдат много отдадени. В този случай по-важно биха били ентусиазмът, любопитството и желанието за учене, отколкото броя сключени сделки зад гърба им. Добре е да знаете още, че липсата на достатъчно стаж може да се компенсира от находчивостта и желанието за развитие.

Организационни умения

Добрата организация е сред ключовите белези на всеки професионалист. Разбира се, организираността не е  достатъчна сама по себе си. Необходимо е брокерът да бъде гъвкав и предприемчив, особено в моментите, когато не всичко върви по план. Добрата организираност помага на консултанта да планира и менажира провеждането на огледи. Освен това той комуникира едновременно с двете страни по сделката, както и с други специалисти в различни области. Придвижва всички процеси и урежда срещите с нотариуса, както и тези между двете страни (купувач и продавач), в зависимост от тяхната ангажираност.

Комуникационни умения

Комуникативността е едно от най-важните качества, които всеки брокер трябва да притежава. От умението за общуване на консултанта зависи успешното преговаряне и постигането на добри резултати. В случай че разговорите с брокера вървят гладко и общувате свободно с него, то това е добър знак.

Познава законите и умее да работи с документи

Умението за боравене с документация е сред основните компетенции на брокера. Всяка сделка за покупко-продажба на имот е съпътствана от редица документи. Брокерът на недвижими имоти следва да ви запознае със списъка от необходими документи при продажба на имот. Той ще ви насочи и към съответните институции, за да се сдобиете с документацията, необходима за да осъществите продажбата. Така ще намалите вероятността от пропуск или допускане на грешка, които могат да се окажат решаващи за финализирането на сделката. Има ситуации, в които казусът е извън компетенциите на брокера. Тогава той следва да ви насочи към компетентно лице – юристи или друг вид професионалисти от съответната сфера.

Има лично отношение и подход

Подхождането индивидуално към всеки клиент е друго качество, по което можете да разпознаете добрия брокер. Той следва да подходи с разбиране и търпение към поверените задачи. Освен това емпатията е друго много ценно качество, тъй като по този начин се забелязва загрижеността на посредника към неговия клиент. Тя спомага и за изграждането на доверие между двете страни, а оттам и за успешното финализиране на сделката.

Как да откриете добрия брокер?

В търсенето на доверен съюзник всеки подхожда индивидуално разглеждайки и подбирайки агенции за недвижими имоти. Някои хора разчитат на препоръка от приятели, близки, роднини или познати. Други предпочитат да заложат на собствено проучване – четене на отзиви в интернет, форуми или социалните мрежи. Всъщност, най-печелившата стратегия е комбинация от двата подхода. Допитайте се до хора, които могат да споделят опит и да ви дадат препоръки за агенции за недвижими имоти. Освен това проверете репутацията на конкретните компании и се доверете на такава с достатъчно опит в сферата, за да си гарантирате осъществяването на бърза и безпроблемна сделка.

Call Now Button