Продажбата на имот е отговорна задача, съпътствана от реализирането на сериозен доход. Именно заради това решението за продажба трябва да бъде внимателно обмислено, а вие, от позицията на продавачи, да сте наясно с подводните камъни по време на процеса. Ако притежавате недвижима собственост, която възнамерявате да пуснете в продажба, то проучете кои са факторите, които влияят на успешното и бързо финализиране на сделката. Прочетете тази статия, за да се запознаете и с най-често срещаните грешки при продажба на жилище, и с начините, по които можете да ги избегнете.

Кои са най-често срещаните грешки при продажбата на имот

На първо време си изяснете мотивите за продажбата – притежавате наследствен имот, който не можете да управлявате, възнамерявате да закупите по-голямо жилище, имате спешна нужда от финансови средства или друго. От мотива ви до голяма степен зависи времето, за което искате да осъществите продажбата, както и цената, която искате да вземете за имота. Ето и някои от популярните грешки, които можете да допуснете:

Липса на гъвкавост

Понякога продавачите се фокусират върху едни условия, при които искат да осъществят продажбата. Те многократно отказват да ги коментират, тъй като са на мнение, че цената е възможно най-релевантна към момента. Много често собствениците пропускат чудесни възможности, само защото категорично са отказали да изслушат мнението на потенциалните купувачи. Добра идея е да се вслушате в изискванията им. Имайте предвид, че се намирате на свободен и конкурентен пазар и ако не проявите гъвкавост в общуването с клиентите, може да пропуснете възможността от сключването на изгодна сделка. Ето защо не позволявайте емоционалната ви привързаност към жилището да повлияе на крайните ви решения относно имота и неговата продажба.

Завишена цена и нежелание за преговори

Проучете в какъв диапазон се движат цените на жилищата с характеристики сходни на вашия имот. Така ще се ориентирате за приблизителната стойност, срещу която бихте могли да продадете вашата собственост, без да рискувате излишно завишаване на цената. Имайте предвид, че обявяването на нереална цена, независимо дали става въпрос за по-висока или по-ниска, може да се окаже решаващо за забавянето на продажбата. Формирайки завишена цена рискувате да откажете купувачите да искат дори да огледат имота, което ще го задържи на пазара. Добре е да знаете, че жилищата, които не се продадат дълго време пораждат съмнения за нередности и купувачите бързо се отказват от тях, дори и да отговарят на останалите им изисквания. Освен това потребителите са склонни да проучват пазара преди да закупят имот, затова шансът да осъществите продажба на завишена цена е сведен до минимум. От друга страна, твърде ниската цена често се оказва причина за подозрения, че съществува определен вид неизправност в имота, която изисква компромис от страна на продавача. Това още веднъж става причина за твърде дългото задържане на жилището в порталите за обяви.

Лошо състояние на имота и нежелание за инвестиция в ремонт

Добрият търговски вид е ключов за успешната и бърза продажба. Ето защо е важно да не отхвърляте напълно възможността за ремонт, преди окончателното пускане на имот на пазара. Добре е да знаете, че в днешния дигитален свят огледите на място не са единственият начин за придобиване на преки впечатления. Прикачените снимки на имот към обявата позволяват на клиентите да се връщат многократно към жилището, за да си припомнят детайли. Така ако то е в лошо състояние, което личи дори на снимковия материал, има голяма вероятност купувачите да се откажат от офертата и да се ориентират към друг имот, в по-добро състояние или с възможност за включен освежителен ремонт преди покупката.

Преценете какъв бюджет можете да отделите за ремонти дейности и обърнете внимание на повредите, като започнете от по-сериозните и видими недостатъци на имота. Обърнете внимание и на подредбата и обзавеждането. Изнесете старите и неприветливи мебели от помещенията, но не ги оставяйте напълно празни. Оставете най-необходимите вещи и мебели, за да помогнете на купувача да придобие представа за реалния вид и функционалността на имота. Подредете и почистете стаите, така със сигурност ще накарате гостите да се почувстват уютно и приятно, а по този начин ще можете да постигнете и бърза продажба на добра цена.

Предлагане на имота през много канали

При пускането на имота в продажба е много важно правилното таргетиране на аудиторията. Това на практика означава освен избирането на хората, до които искате да достигне вашата обява, да изберете и правилните канали. Имайте предвид, че използването на много платформи може да доведе до обратния ефект. Много по-важно е да използвате правилните канали, чрез които да достигнете до купувачите. Някои хора правят грешката да използват няколко агенции, чрез които да предложат жилището си. Това би била голяма грешка, тъй като по този начин консултантите няма да са достатъчно мотивирани да постигнат бърз резултат, тъй като предполагат, че някой вече може да ги е изпреварил. Освен това имот, който се появява на сайта на няколко агенции на различни цени ще породи съмнения у купувачите и те ще се откажат от контакт с продавача. Вместо това изберете надеждна агенция за недвижими имоти, на която да се доверите. Така брокерът ви ще бъде мотивиран да даде всичко от себе си, за да постигне максимално добри резултати.

Емоционално поведение

Не позволявайте на емоциите ви да оказват влияние при вземането на решения по време на преговорите и определянето на условията. Абстрахирайте се от сантимента си към жилището и не калкулирайте цената на база характеристиките на имота и средствата, които сте вложили в него през годините. Някои купувачи дори приемат за неприемливо обсъждането на цената и смятат, че всичко под определената от тях цена е твърде малко като сума. Имайте предвид, че в ценообразуването участват и фактори като локация, вид строителство, изглед, етаж, квадратура, година на построяване и редица други. Бъдете безпристрастни и се водете само от разумни аргументи, в противен случай  рискувате да отблъснете потенциалните купувачи.

Как да избегнете грешките при продажбата на имот?

За да намалите вероятността от допускане на грешка по време на продажбата, най-добре се доверете на доказан професионалист в сферата на недвижимите имоти. Имофонд е компания, която е специализирана в закупуване и продажба на имоти. Основната цел на дружеството е да улесни значително процеса по покупко-продажбата на имот и да работи ефективно изцяло в полза на клиента. Консултантите ни са доказани висококвалифицирани професионалисти с дългогодишен опит в сферата. При свързване от клиент, извършваме оглед на място и до 48 часа изготвяме оферта за покупка. Ако ви предстои продажба на имот, то не се колебайте и се свържете с нас!

Call Now Button