Ако възнамерявате да пристъпите към продажбата на жилището си, то за вас ще бъде много важно да го представите във възможно най-добрата светлина. За подобряването на търговския вид на един имот, обикновено продавачите прибягват до извършването на ремонти дейности. Прочетете тази статия и научете повече за предимствата и недостатъците от ремонта на жилище преди покупко-продажба, за да прецените струва ли си да предприемете такива действия и как трябва да се подготвите за тях.

Видове ремонтни дейности

Преди да обърнем по-специално внимание на предимствата и недостатъците от ремонтирането на жилище преди продажба, е необходимо да влезем в повече детайли относно видовете ремонтни дейности. Най-общо те се разделят в зависимост от спешността, с която трябва да бъдат извършени, както и според мащаба си. Ето кои са те:

Основен ремонт

На първо място обмислете добре доколко наложително е осъществяването на основен ремонт. Все пак, големите промени по жилището не ви гарантират на всяка цена безпрепятствено сключване на сделка в кратки срокове. Имайте предвид, че възвращаемостта от инвестицията в основен ремонт невинаги постига желания резултат, затова не очаквайте да оправдаете напълно времето и усилията, които сте вложили.

Кухнята и банята са помещенията, които са най-ангажиращи откъм поправки и често именно тяхното състояние се оказва решаващо за покупката на имота. Все пак не усложнявайте излишно процеса с допълнителни промени по интериора на стаите. Съсредоточете усилията си върху наистина наложителните поправки и избягвайте да въвеждате значителни промени като смяна на мястото на душкабината или ваната. Заложете на изчистен дизайн, който не би подразнил потенциалните купувачи и няма да повлияе негативно на техните възприятия, а оттам и на решението им за покупка.

Основният ремонт на кухнята също е сериозен разход. Затова подходете внимателно и преценете добре колко средства всъщност сте готови да вложите. Препоръчително е да обзаведете кухнята с всички важни уреди като готварска печка, хладилник, пералня. Така купувачите ще имат свободата да дообзаведат с други електроуреди по техен вкус, от които наистина биха имали нужда. Освен това ако претрупате с излишни електроуреди, рискувате да стесните помещението и значително да ограничите пространството за свободно преминаване.

Частичен ремонт

Ако все пак жилището не се нуждае от основен ремонт, то може да се наложи само частично освежаване. Така например, ако подовата настилка в помещенията е от масивен паркет, то може да помислите за циклене и лакиране, които значително ще подобрят външния вид. Имайте предвид, че паркетът е една от най-качествените подови настилки, но с времето тя губи своя блясък. Именно поради тази причина, можете да решите да ѝ вдъхнете нов живот, като я освежите.

Важно е да се каже, че характеристиките, които веднага правят впечатление на купувачите по време на огледите, е състоянието на таваните и стените. Затова най-добре помислете за тяхното освежаване, което със сигурност няма да остане незабелязано и ще повлияе върху позитивното възприятие на купувачите. Препоръчително е да избягвате ярките и пъстри тонове, затова изберете светли и приветливи цветове за стените. Така ще можете да внесете допълнително светлина и уют в жилището и то ще изглежда комфортно за живеене. Добре е да знаете, че на пръв поглед малките и незначителни промени могат да се окажат решаващият фактор в избора на купувачите да закупят именно вашия имот.

Козметични промени и почистване

Друг вид подобряване на състоянието на жилището е нанасянето на козметични промени. Ако все пак решите да не правите сериозни ремонти, то поне се постарайте да почистите добре всички упорити замърсявания, които със сигурност ще повлияят върху общия вид на помещението. Обърнете внимание на плочките в банята, мухъла по таваните или натрупаните нечистотии в кухнята. Подменете счупените малки детайли като дръжки, закачалки, смажете скърцащите врати, измийте прозорците, направете основно почистване на електроуредите в кухненското помещение като печка, абсорбатор и пералня. Подходете с внимание към детайлите в подредбата на шкафовете и мокрите помещения. По време на огледите потенциалните купувачи могат да решат да ги отворят, за да придобият реална представа за пространството, с което разполагат. Ето защо е толкова важно да поддържате спретнат вид и чистота в дома, който възнамерявате да пуснете в продажба.

Помислете и за внасянето на уют в имота, като вкарате малко зеленина, която ще промени вида му в положителна посока. Въвеждането на подобен тип акценти по никакъв начин не ангажира бъдещите собственици, тъй като те винаги могат да сменят местата на стайните растения или дори да ги премахнат, ако преценят за подходящо.

Плюсове на ремонта при продажба на жилище

По-добър вид на жилището

Правилото, че клиентите избират с очите си важи с пълна сила при покупката на недвижим имот. Затова нанасянето на поправки ще допринесе за по-добрия вид на жилището, а и би спомогнало за по-бързата продажба. Поддържането на чистота, красивото обзавеждане,  и новите мебели определено ще засилят интереса на купувачите към имота, който сте пуснали в продажба. Именно поради тези причини е добре да обърнете специално внимание на външния вид на жилището. Преценете обаче доколко наложителни са някои поправки, като не забравяте да съобразите ремонтните дейности с бюджета, който можете да отделите. Има ли жилището спешна нужда от основен ремонт, или и частичен би ви свършил чудесна работа за освежаването на дома. В някои случаи дори не се налагат сериозни ремонти, а само козметично освежаване на помещенията.

Увеличена стойност на имота

Безспорно ремонтът на едно жилище ще повиши пазарната му цена. Независимо дали направените промени по вида на имота отговарят на изискванията на клиентите, те със сигурност ще оценят привилегията да избегнат големи разходи и излишни нерви в близко бъдеще. Предварителната смяна на дограмата или подмяна на подовата настилка определено ще спестят усилия на бъдещите собственици.

Минуси при ремонтиране на имот

Инвестиране на много средства

Сред най-големите недостатъци на ремонтирането на имот преди неговата продажба е влагането на сериозни средства. Един от ключовите въпроси, който вълнува собствениците е доколко вложените средства и усилия ще си струват и каква е възвращаемостта на подобна инвестиция. Много продавачи изчисляват продажната цена като калкулират вложените средства в ремонт и подобряване на външния вид на жилището и очакват тяхното изплащане на 100%. За това обаче няма гаранция и рискът, че инвестираните средства ще останат неоправдани от финансова гледна точка, остава налице.

Отнема доста лично време

Освен преценяването на необходимите разходи и подробното разписване на бюджет за ремонтни дейности, за всеки собственик е от значение преди да предприеме подобни действия, да прецени каква част от свободното лично време би могъл да си позволи да вложи. Ремонтът сам по себе се е доста времеемък процес, затова помислете дали разполагате с достатъчно време, за да осъществите плановете си. Имайте предвид, че дори да не сте пряко замесени в ремонтния процес, то самото организиране, ръководене и координация на хората, осъществяващи ремонта, е достатъчно ангажиращо.

Call Now Button