Предстои ви продажба на имота ви? Значи сигурно вече си задавате въпроса дали да се заемете сами с тази задача или да се допитате до професионалист в имотната сфера. Всеки един от двата варианта има своите предимства и недостатъци. Ето защо преди да вземете решение как да действате, трябва да подредите приоритетите си и да обмислите кой подход ще ви донесе повече позитиви. Ако все пак още се колебаете и се чудите как да постъпите, то прочетете нашата статия. В нея ще откриете полезна информация относно предимствата на работата с брокер и на самостоятелната продажба.

Какви са плюсовете от продажба чрез брокер

Познания в сферата на недвижимите имот

Едно от най-големите предимства на осъществяването на продажба чрез брокер е неговата компетентност и сформирани наблюдения върху актуалните процеси на пазара на недвижими имоти. Освен това опитът на добрия консултант има решаващо значение за бързото, лесно и безпроблемно преминаване през стъпките при сключването на споразумение за продажба. На пръв поглед личното проучване изглежда достатъчно, за да получите нужната ви информация. Трябва да знаете обаче че работата с консултант ще ви даде предимство, от което няма как да се възползвате, ако решите сами да се заемете с  инициативата за продажба. Брокерите имат нужните познания, които им позволяват да предвиждат темповете и посоката на развитие на пазарните тенденции. Това ще ви помогне да получите възможно най-точна прогноза, на основата на която да се ориентирате за най-правилния момент за осъществяването на продажбата. Това е времето, в което интересите и критериите на купувачите се доближават в най-голяма степен до характеристиките на предлагания от вас имот. Така дори по-високата цена може да бъде лесно оправдана и да се възприеме като реална за жилището.

Спестяват време в търсене

Голямо предимство от ползването на услугите на посредник е тяхната подготвеност в областта на имотите и опитът в областта, които ще ви спестят ценно време в процеса на търсене на купувачи. Като продавач и собственик на имота, вие сте запознати с предимствата и хубавите черти на жилището, което предлагате. Брокерът, от своя страна, е наясно освен с параметрите на имота и с актуалните тенденции на жилищния пазар в момента, включително познава в детайли профила на купувача. Консултантът на недвижими имоти има представа кои са основните причини, поради които хората имат интерес да закупят имот, като е наясно и с основните им притеснения. Именно тези знания му дават възможност да прогнозира поведението на купувачите в различни ситуации. Ежедневната му комуникация с всякакви клиенти, ще му помогне да се ориентира кои са най-правилните купувачи за вашия имот и ще знае към кои клиенти да насочи именно вашата оферта за продажба.

Разполага с широка мрежа от контакти и база данни

Не подценявайте използването на различни канали за разпространение на вашата обява. Именно техният подбор може да окаже решаващо значение за хората, до които ще достигне. Брокерът разполага с достъп до затворени професионални мрежи, което му носи още едно ключово преимущество. Това се дължи на факта, че обявата може да бъде подходящо рекламирана. За разлика от тях, безплатните обяви не включват никаква форма на промотиране, а това на практика прави таргетирането на аудиторията много трудно. Публикуването в затворените професионални мрежи е най-лесният начин да достигнете до правилните купувачи. Голямо улеснение за продавача от работата с консултант на недвижими имоти е това, че брокерът ще се погрижи за подготовката на описанието за обявата. Брокерът знае как да открои предимствата на вашата собственост и да представи характеристиките му по атрактивен начин.  

Умения за боравене с документи

Много продавачи на имоти, пред които стои въпросът за продажба на собствеността им, са склонни да подценят важността на етапа по сдобиване с нужната документация, свързана с успешното реализиране на сделката. Имайте предвид, че съдействието от консултант, който е опитен в имотната сферата ще ви ви ориентира за пълния набор от  документи, с който трябва да разполагате към момента на нотариалното изповядване на сделката. Освен това той би могъл да ви насочи и към конкретните институции, които да ви издадат нужните удостоверения. Така сътрудничеството с брокер ще ви спести евентуално лутане по гишетата на учрежденията и губене на ценно време в самостоятелно проучване. По този начин ще бъдете наясно както с документите и местата, от които можете да се снабдите с тях, така и със сроковете за тяхното издаване.

Предимства от това да продадете сами

Продажбата на недвижим имот би могла да се осъществи и без посредническа услуга. Можете сами да се заемете с продажбата и подбора на клиенти, а ето и кои са основните предимства на самостоятелната продажба.

Спестявате от комисионна такса

Част от купувачите решават сами да се заемат с организацията на процеса по покупко-продажба. Част от предимствата на вземането на продажбата в собствени ръце е спестяването на сумата за комисионната такса за услугата. Тук е моментът да споменем, че комисионата обикновено се формира като процент от продажната цена или от цената за месечния наем (в случай че става въпрос за отдаване на имот под наем). Всяка агенция за недвижими имоти определя самостоятелно размера на таксата, която клиентите трябва да си предвидят за ползването на посредническата услуга.

Определено съществуват редица причини, поради които може да решите са решите да се заемете с продажбата сами, без помощта на специалист. Спестените средства е един от основните мотиви за това решение, но все пак имайте предвид че ползването на услугите на консултант по недвижимите имоти ще ви предпази от допускането на някои грешки. Такива биха могли да бъдат пропуски в попълването на документите и удостоверенията или изпускането на крайния срок за тяхното издаване.

Разполагате с повече свобода при избора на сделка

Друго съществено предимство на това сами да се заемете с целия процес по покупко-продажба е по-голямата свобода, що се отнася до подробностите около конкретна сделка. Все пак знайте, че тази свобода има своята цена, която се изразява в това и сами да вземате трудни решения, и да се сблъсквате с техните последствия. Така ако смятате, че разполагате с нужните познания и компетенции, чувствате се напълно подготвени и сте наясно с целия процес, то можете сами да се заемете с всички стъпки от покупко-продажбата. Ако обаче изпитвате известни притеснения относно способностите си, то най-добре се оставете в ръцете на професионалистите, които знаят как да постъпят във всеки един момент. 

Покупко-продажбата е сложен и дълъг процес, свързан с набавянето на голям набор от документи. Ето защо трябва много добре да обмислите как да постъпите – дали да продадете собствеността си сами или да ползвате услугите на посредник.

Call Now Button