Преди да изберете консултант на недвижими имоти, на когото да поверите отговорността да намери мечтания дом, е важно да сте запознати с белезите, които отличават професионалистите в имотната сфера. Вижте кои са най-важните качества, за които да се оглеждате, когато търсите брокер на недвижими имоти. Прочетете повече тук!

Как да прецените дали агентът ви е професионалист?

Задълбочени познания за пазара на недвижими имоти

Сигурен знак, че човекът срещу вас е професионалист в сферата на недвижимото имущество са неговите задълбочени познания за пазара на жилища. Сред основните качества, които добрият брокер притежава, са добрата подготовка, наблюдения и познания за пазара на жилища. Неговите компетенции му помагат да определя реалистично пазарната цена на недвижимите имоти. Освен това той познава спецификите на различните районите в града, в който работи. Така вие можете да разчитате, че ще получите актуална информация за плюсовете и минусите на квартала, в който обмисляте да закупите жилище. Освен ежедневно проследяване на пазарните процеси, професионалистите в сферата се стараят да дават навременна информация на своите клиенти относно новите трендове и да им предоставят обратна връзка, когато това е необходимо. Те ще ви дадат ценни съвети относно това дали текущият момент е подходящ за продажба или по-скоро благоприятен за покупката на жилище, в зависимост от етапа, в който се намира пазара в момента и отчитайки банковите условия за отпускане на жилищни кредити. Добрият брокер напълно ще се съобрази с вашите желания и изисквания, така че да ви предложи само и единствено оферти, които отговарят пряко на предварително поставените от вас цели. А именно – какви са мотивите ви за покупка (инвестиционни или за живеене), продажба или отдаване/търсене на жилище под наем.

Професионално отношение към клиентите и техните нужди

Друг ключов показател, по който може да се ориентирате за професионализма на агента на жилища, е неговата коректност и отношението му към клиентите и техните нужди. Знайте, че неговата роля не е просто да бъде сътрудник, който да улесни процеса по успешно сключване на сделка, но също така изпълнява функцията на ваш доверен съюзник, който винаги ще ви даде ценни съвети, съобразени с пазарната ситуация към момента. Консултантът винаги ще се старае да се съобрази с вашите интереси, нужди и изисквания, като ви предложи различни възможности и алтернативни решения, когато се налага да бъде сменен подходът. Въпреки че няма как да бъдете убедени, че ще попаднете на отговорен и отдаден на професията си агент, то трябва да сте наясно, че вниманието и загрижеността към нуждите на клиента могат да бъдат забелязани още по време на първия ви разговор с него. Така ще можете да се ориентирате и да сте сигурни, че сте открили правилния човек, на когото да поверите задачата да открие новия ви дом или да намери правилните купувачи/наематели за жилището, които продавате/отдавате.

Добрият агент често влиза в ролята на психолог, а процесът по договаряне често налага да изпълнява роля и на дипломат. Той е възпитан и дискретен. Професионалният брокер умее да проявява емпатия и е напълно наясно, че хората, които са потърсили консултантски услуги не са специалисти в сферата и именно поради тази причина са потърсили неговото съдействие. Затова е много важно той да умее да изслушва и да анализира представената от вас информация, за да успее да ви даде адекватни насоки, които да ви помогнат да се ориентирате в ситуацията. Преди всичко, трябва да успеете да работите в екип, а за това ще е нужно комуникацията между вас да протича гладко.

Честност и прозрачност

Честността и почтеността са високо ценени качества. Истински отдаденият брокер ги притежава. Той не би прибягнал до методи, които са непозволени както от професионална, така и от морална гледна точка. Искреността и откритият подход в комуникацията както с клиентите, така и с партньорите и колегите си, са сигурен знак за професионализма на брокера. Той знае, че макар в някои ситуации заобикалянето на правилата да може да доведе до бързо разрешаване на някой заплетен казус, то в дългосрочен план подобно решение само ще заплете още повече ситуацията и последствията ще бъдат негативни.

Брокерът трябва да се стреми към прозрачност в отношенията си с клиенти и партньори, той трябва да подхожда отговорно към задълженията си, да бъде лоялен и да не допуска компромис с доверието на своите клиенти. Истински отдаденият на професията е готов да инвестира време и усилия в надграждането на своите меки умения и емоционална интелигентност.

Отлични комуникативни умения

Успехът да останат клиентите доволни от свършената работа играе ключова роля в изграждането на добра репутация в професионалните среди. Именно поради тази причина брокерите на жилища, които имат хъса и желанието да се превърнат в професионалисти, се стараят да направят всичко по силите си, за да спечелят доверието на потребителите на този тип услуги. Най-краткият път към постигането на този успех обаче се крие в комуникацията с хората. Отзивчивостта, отдадеността и неподправеното поведение са качествата, с които един агент може да ви спечели. И все пак внимавайте да не се подведете от неговото сладкодумие, което може да бъде умело използвано и като метод за постигане на собствените цели.

Професионалистът в сферата умее да излиза извън границите на протоколните въпроси и да ви предразположи чрез чисто човешка комуникация, но без да си позволява да навлезе твърде много в личното ви пространство. Освен това той ще бъде естествен и непринуден по време на общуването. Ще съумява да проявява емпатия и разбиране към вашите притеснения и въпроси, като ще бъде готов да търси сигурни решения, така че да се убедите наистина, че може да му имате доверие.

Разнообразната работа и различните работни ангажименти позволяват на брокера да сформира сериозен опит и наблюдения върху пазара на жилища. Тук е моментът да отбележим, че винаги съществува вероятност той да не може да ви даде мигновен и експертен отговор. В подобни ситуации той следва да бъде искрен с вас, като признае, че въпросът не е в неговите компетенции. В такива моменти съвестните агенти търсят съдействието на свой по-опитни колеги за съвет или директно ще се обърне за консултация с човек с нужните познания.

Контакти и коректна агенция

За професионализма на вашия агент можете да се ориентирате и по репутацията на агенцията за недвижими имоти, за която работи. Имайте предвид, че опитните компании за недвижими имоти предлагат на своите нови служители въвеждащи обучения, които да помогнат плавно да навлязат в тънкостите на сделките с недвижими имоти. За добрия профил на агенцията можете да се ориентирате по много фактори. На първо време можете да се заемете с онлайн проучване на отзивите на техни клиенти. Но все пак, най-сигурният метод за получаване на информация относно качеството на услугата са препоръките на клиентите. Бъдете сигурни, че качественото обслужване не остава незабелязано. Друга възможност е да проучите наградите, които агенцията е получавала през годините, което ще ви послужи като ясно свидетелство за опита и постиженията на компанията.

Външен вид

Освен личното отношение, външният вид на брокера също не е за подценяване. В случая не става въпрос за оценяването на повърхностните качества на агента. Имайте предвид, че грижата и отношението към самия себе си, несъмнено рефлектира и върху отношенията на брокера в професионален план с хората.

 

Call Now Button