Продажбата на недвижим имот е нелека задача. Противно на очакванията на много собственици на жилища, които възнамеряват да предприемат продажба, процесът е много времеемък, особено ако не разполагате с доверен съюзник за сделката. Независимо дали ще се възползвате от услугите на професионален консултант, или ще се заемете сами с целия процес, трябва да сте наясно, че достигането до сделка с клиент отнема време. Но за да подберете най-добрата цена, трябва да сте наясно и с няколко правила, които ще доведат до повишен интерес и привличане на повече клиенти. 

Какво включва подготовката на имот за продажба?

Кое е по-важно за вас – бързата сделка или получаването на възможно най-добра цена

На първо време трябва да си изясните кое е с по-висок приоритет за вас – бързата продажба или получаването на най-високата цена за имота. Ако целите да продадете бързо, то трябва да знаете, че е много възможно да получите по-малко от исканата сума. Разбира се, възможно е да сте от късметлиите, които ще осъществят бърза сделка на желаната сума, но това се случва с малки апартаменти, подходящи за млади семейства, както и с имоти, които имат нещо различно и ценно. Някои продавачи успяват да осъществят продажба на цена над пазарната, но това се случва при не толкова често срещани оферти на пазара като светъл и просторен апартамент в центъра на София например. В случай че за вас е по-важно да извлечете максимума от сделката, то преценете добре времето, което ще ви бъде нужно, за да достигнете до успешна сделка.

Решете как ще процедирате – самостоятелно или с външен консултант

Преди да пристъпите към сделка, трябва да вземете решението дали ще се възползвате от услугите на професионалист или не. Съдействието на брокер има редица предимства. Те могат да ви окажат помощ при определянето на пазарната цена на имота, който искате да продадете. Освен това в техните компетенции е да изберат най-правилния начин, по който да пуснете имота си в продажба и по който да го рекламирате.  Както знаете, брокерите разполагат със собствена база данни от клиенти. Така ако целта ви е да продадете възможно най-бързо, те веднага ще отправят вашата оферта именно към купувачите, които искат да закупят недвижимо имущество възможно най-скоро.

Ако все пак решите да продавате сами, то преценете внимателно кои да бъдат каналите, по които да разпространите обявата. Тук е моментът да отбележим, че пускането на офертата ви в множество канали, няма как да ви гарантира привличането на вниманието на много потенциални купувачи.

Определяне на реална пазарна цена на жилището

Добре е да знаете още някои тънкости при определянето на цената на един имот, обявен за продажба. Продажната цена не бива нито да бъде прекалено завишена, нито да бъде под пазарните стойности. Тук отново идва ролята на консултанта на недвижими имоти, който притежава необходимите знания и може да прецени плюсовете и минусите на едно жилище, на базата на които да определи реална цена за продан.

Знайте, че прекалено завишената цена ще задържи офертата ви на пазара за по-дълго време, а в резултат на това у потенциалните купувачи ще се породят съмнения. Клиентите ще са сигурни, че въпросният имот не си заслужава парите и няма да проявят никакъв интерес към жилището. Определянето на по-ниска цена също не е добър подход. Причината е, че твърде „изгодната“ оферта носи съмнения за нередности около жилището, което налага да се намали толкова много цената на имота. Резултатът би бил същия, а именно – никакъв интерес от страна на потенциалните купувачи. 

Обърнете внимание и на външния вид жилището

Добрият търговски вид е ключов за успешната сделка. Постарайте се да направите така, че да подчертаете добрите страни на собствеността си. Разбира се, винаги бихте могли да се обърнете към услугите и на интериорен дизайнер, но това означава допълнителен разход, който трябва да имате предвид. Ако не се постараете да направите жилището си по-атрактивно за купувачите, рискувате добрите му характеристики да останат незабелязани.

Доверете се на доказан професионалист в сферата на имотите

Трябва да знаете, че осъществяването на сделки по покупко-продажба без съдействието на брокер на недвижими имоти крие много рискове. Обикновено те са свързани с грешен  маркетинг, неправилно определяне на цената и лоша комуникация с клиента. Брокерите на жилища познават добре пазара, могат да прогнозират кога се очаква спад и кога се очаква пик в търсенето на жилища за покупка, а съветите им при обявяването и целия процес по продажбата на имот са незаменими.

Какви грешки можете да допуснете, ако продавате сами?

Ето кои са пропуските, които можете да допуснете ако решите да продавате сами:

Сами определяте цената на имота

Както вече стана дума определянето на реалистична цена е от съществено значение, особено ако целите продажба в най-кратки срокове. Неправилно определената цена ще забави осъществяването на сделката. Често собствениците на жилища се водят от своя сантимент към имота и обявяват прекалено висока цена, която отблъсква купувачите.  В обявената цена често влизат и ремонтни дейности и подобрения на жилището. Този  подход не е правилен, тъй като ако за вас едно нещо има стойност, то може да няма никакво значение за евентуалния купувач. Неправилната продажна цена в най-честия случай ще откаже потенциалните купувачи и те ще продължат своето търсене особено ако не целят бърза покупка.

Обзавеждате жилище непосредствено преди да го пуснете за продажба

Възможно е да допуснете грешката да обзаведете имота си непосредствено преди продажбата. В този случай ще калкулирате и обзавеждането в крайната цена. Имайте предвид обаче че интериорните предпочитания на хората са различни и разходът ви може да се окаже неоправдан, особено ако обзавеждането не се хареса на потенциалните купувачи. 

Предлагате имота през множество агенции или сайтове за имоти

Както вече споменахме, пускането на обявата за продажба в множество канали не гарантира бърза продажба, както и достигането до точните клиенти. Понякога е достатъчно обявата да се разпространи само в няколко канала, но те да са правилните. Тук отново изпъква ролята на брокера, който знае къде да разпространи една обява, за да достигне тя да правилните хора.  

Давате ограничена възможност за огледи

Уговарянето на огледите  ще трябва да бъде съобразено с вашия график и натовареност на деня. Работейки с имотна агенция обаче, вие не сте задължени да присъствате на всеки оглед, а само на селектираните от вашия агент.

Не подготвяте нужната документация

Покупко-продажбата е свързана с голям набор от документи. В случай че сте избрали сами да се заемете с целя процес е напълно възможно да забравите за някой важен документ, липсата на който обаче ще окаже негативно въздействие върху финализирането на сделката.

Call Now Button