Пазарът на недвижими имоти в столицата се развива с много бързи темпове. Затова е важно да се следят новите тенденции – има ли ръст в цените на имотите, кои са най-търсените жилища, какви са причините за промени в поведението на купувачи и продавачи. Продължете да четете тази статия, за да получите още полезна информация.

Развитие на пазара на недвижими имоти

Развитието на пазара на недвижими имоти преминава през различни етапи – депресия, възстановяване и бум. Фазата на депресия се характеризира с намаляване на броя на сключените сделки и спад в цените на имотите. След нея идва фазата, в която цените постепенно започват да се покачват (фаза на възстановяване), докато се достигне до т.нар. бум, където се наблюдава голямо търсене и високи цени. Много са факторите, които влияят върху динамичното развитие на жилищния пазар. Такива могат да бъдат общото поскъпване на живота, социални, икономически и здравни промени. В резултат от настъпилите промени, наблюдаваме следните тенденции на имотния пазар в София и София-област:

Ръст в цените на имотите

Според последните данни на Националния статистически институт (НСИ), цените на имотите в България са нараснали с малко над 9% на годишна база за последното тримесечие на 2021 година. При новите жилища наблюдаваният ръст е 8,4 на сто на годишна база.

От шестте най-големи града в страната, столицата се класира на трето място по поскъпване на жилищата. В София цените растат с 9,1% на годишна база за последното тримесечие на 2021 година. Като по-сериозно поскъпване се отчита при новото строителство (10%), а при старите апартаменти покачването е по-слабо – малко над 8% ръст.

Търсенето на имоти в столицата продължава значително да изпреварва предлагането. Това се дължи едновременно на много фактори. От една страна, нарастващата инфлация стимулира хората да инвестират спестяванията си в имот, тъй като смятат, че това е единствения сигурен начин да спасят парите си. От друга страна, столицата продължава да бъде притегателен център за развитие на много млади хора, които търсят възможности за трайно установяване в града. Всички тези фактори оказват голямо влияние върху пазара на имотите, респективно и върху ръста на цените им.

Расте интересът към по-просторните жилища

В резултат от пандемията от COVID-19 и смяната на офиса с работа от вкъщи, все повече хора осъзнаха нуждата си от повече светлина и простор в жилищата си. Това доведе до по-голям интерес към по-просторните апартаменти – тристайни и многостайни.

Според данните на НСИ броят на въведените в експлоатация жилища намалява, за сметка на това са въведени в експлоатация по-големи жилища. Най-голям дял имат новопостроените тристайни апартаменти (около 36%), а двустайните апартаменти са с дял от малко над 34%. Най-нисък е процентът на въведените в експлоатация едностайни жилища. Столицата е първенец по брой нововъведени в експлоатация жилищни сгради, следвана от Варна, Бургас и Пловдив.

Атрактивни условия за жилищни кредити

Атрактивните условия на банките за теглене на ипотечен кредит и ниските лихвени проценти стимулират голяма част от купувачите да се възползват от изгодните условия и да инвестират в покупка на имот посредством жилищен кредит. Банковите институции се намират в голяма конкуренция, в резултат на която предлагат все по-добри условия, с които да привлекат клиенти.

Предпочитани клиенти на банките са младите хора, предимно работещи в IT сферата или в аутсорсинг компаниите. Тези клиенти имат достатъчно спестени средства, получават добро месечно възнаграждение, следователно са финансово стабилни. Обикновено тази част от тях, които искат да предприемат стъпки към закупуване на собствено жилище, са възприемани от банките като нискорискови клиенти.

Освен това част от добре заплатените млади хора, живеещи под наем, се ориентират към покупката на имот посредством ипотечен кредит. От една страна, те предпочитат да обслужват кредит, вместо да плащат месечен наем, тъй като накрая придобиват недвижима собственост. От друга, те са привлечени от атрактивните условия на банките, а от трета – търсят подходяща възможност да спасят спестяванията си. В ситуация на растяща инфлация, хората виждат инвестицията в недвижимо имущество като най-сигурната.

Поетапно завръщане в офисите

Според данни от последни проучвания, служителите на компании в София постепенно започват да се връщат на традиционните си работни места – физическите офиси. В резултат от пандемията, редица компании преминаха от работа в офиса към дистанционна работа. След отпадането на противоепидемичните мерки, все повече организации започнаха поетапното си завръщане обратно на традиционните се работни места.

Търсене на къщи извън града

Освен нуждата от по-просторни имоти, с повече помещения, пандемията отключи интереса към къщите извън големия град. Все повече купувачи се ориентират към покупка на имот извън София, в близките села и вилните зони. Купувачите са привлечени основно от спокойствието, тишината и чистия въздух. Добре уредената инфраструктура в някои части от покрайнините на София също действа като притегателна сила за купувачите. Освен това хората, които избират да живеят извън големия град, си осигуряват допълнително спокойствие при евентуално повторно затваряне (локдаун), тъй като разполагат с достатъчно свободна площ, за да се чувстват уютно и комфортно.

Наблюдава се и засилен интерес към покупката на свободни парцели, който се дължи най-вече на лошото състояние на предлаганите имоти в някои райони. Така купувачите търсят да се сдобият със свободно пространство, върху което сами да построят къща.

Профил на купувача

Няма строго определен профил на купувача на жилищни имоти в София и областта. Наблюдава се активност на жилищния пазар сред различни възрастови групи. На пазара излизат все повече млади хора (под 30-годишна възраст), които са финансово стабилни и имат възможността да предприемат стъпки към закупуване на собствен дом. Както вече стана ясно, една част от тях избират да ползват външно финансиране и да кандидатстват за ипотечен кредит, привлечени от изгодните банкови условия и ниските лихвени проценти. Сред активните купувачи има и хора над 50-годишна възраст. Те вече веднъж са преживели обезценяването на парите и смятат инвестицията в недвижимо имущество за най-сигурното убежище на спестяванията им.

Пазарът на наемите

На пазара на наемите в София търсенето продължава значително да изпреварва предлагането. Градът всяка година привлича студенти, които търсят имот, който да ползват докато се обучават. Все още се наблюдава разминаване в очакванията между наемател и наемодател. Много често наемателите търсят да наемат жилище на цена, която не отговаря на текущите предложения и оферти. Наемодателите, от своя страна, влагат средства за освежаване на имота, очаквайки да получат бърза възвращаемост. Съществува известно разминаване и в очакванията относно състоянието на наеманото жилище. В крайна сметка, при добри познания за пазара и ползване услугите на специалист в областта, се постига съгласие между двете страни и сделките се финализират сравнително бързо.

Call Now Button